Celému výkonu přihlížel personál interního oddělení místní nemocnice, který bude další implantace provádět. Boleslavští zdravotníci se již zaškolili ve zmíněné pražské nemocnici.

„Jak jsem očekával, výkon byl pravým koncertem – ukázala se síla sehraného týmu. Na této první naší implantaci se také podílely firmy dodávající kardiostimulátory a další vybavení k provádění těchto výkonů,“ řekl primář interního oddělení Martin Polák s tím, že tento výkon je pro oddělení i nemocnici velmi významný.

Interní oddělení předpokládá, že v roce 2022 bude zavedeno zhruba sto kardiostimulátorů. Do budoucna ale tento počet výrazně poroste – přibydou pacienti z širší spádové oblasti. Podle primáře Poláka bude výkonů také přibývat díky stárnutí populace. Implantace kardiostimulátoru přitom není limitována věkem a je v mnoha případech život zachraňujícím výkonem.

Mohutný buk na mladobosleslavském Výstavišti napadla dřevokazná houba.
Půjde mohutný buk na Výstavišti k zemi? Ničí jej houba, strom ohraničili páskou

Otevření kardiostimulačního centra v Mladé Boleslavi znamená, že se nemocnice zařadila mezi několik takových center ve Středočeském kraji. „Díky tomu nebudeme muset pacienty transportovat do jiného zdravotnického zařízení, ale výkon provedeme v Mladé Boleslavi. O indikacích k zavedení kardiostimulátoru budou rozhodovat lékaři interního oddělení. Bude to tedy pro všech stránkách pro pacienty komfortnější,“ dodal Polák.

Zatím ve zkušebním režimu

Do konce roku budou probíhat tyto výkony ve zkušebním režimu, kdy interní oddělení bude vylaďovat provedení podle týmu profesora Neužila. Implantace kardiostimulátoru bude prováděna pod vedením primáře Martina Poláka, který již má licenci v oboru trvalá kardiostimulace. Klaudiánova nemocnice samozřejmě bude nadále spolupracovat s chirurgickým oddělením, s Kardiocentrem v Liberci a kardiocentrem Nemocnice na Homolce. V případě přání pacientů také s IKEM, Fakultní nemocnicí na Vinohradech či s II. interní klinikou Všeobecné fakultní nemocnice.

Nutrie jsou invazivní druh, dokážou napadnout psa i člověka.
Nutrie krvavě zranila v Boleslavi psa. Magistrát chce proti hlodavcům zasáhnout

Cílem primáře Martina Poláka je postupně vychovat další kolegy pro mladoboleslavské kardiocentrum tak, aby bylo plně funkční po celý rok. „Provoz kardiostimulačního centra vyžaduje jisté organizační změny na našem oddělení, především plánování výkonů, v ošetřovatelské péči, ale také aktivní přístup nás lékařů k problematice implantací. Otevření centra způsobilo, že nezdravotnický personál má novou aktivitu, pro kterou se nadchl – pro fungování je to nesmírně důležité. Příkladem pro sestry je právě sehranost týmu z Nemocnice na Homolce, kde se zúčastnily výkonů a kde se s nimi podělily setry i lékaři o jejich zkušenosti,“ vysvětlil.

Kardiostimulátor je elektronické zařízení, které u pacienta nahrazuje jeho srdeční rytmus v případě, kdy srdeční frekvence je pomalá nebo dochází k významné převodní poruše.