Přátelským místem se může stát instituce, která návštěvníkům usnadňuje jak pohyb, tak i komunikaci. Vychází tedy vstříc nejen třeba vozíčkářům, ale také například lidem nevidomým nebo neslyšícím.

Manažer projektu Pavel Wiener připomněl, že pětiletou platnost členství v „klubu osvícených“, jak se držitelům certifikátu říká, si nyní obnovil Krajský úřad Karlovarského kraje – a novými členy jsou Krajský úřad Středočeského kraje a také radnice Prahy 5. „Více takových osvícených úřadů!“ vybízí Wiener.

Návštěvníkům, pro něž může být komplikací i to, co je pro ostatní naprostou samozřejmostí, nabízí středočeské hejtmanství například možnost bezbariérového přístupu; z ulic Zborovská i Preslova. Už dlouhé roky jsou k dispozici „klíčové zážitky“ – tedy toalety se speciální úpravou pro handicapované odemykané takzvaným euroklíčem, otevírané ještě za asistence historicky prvního hejtmana kraje Petra Bendla (ODS). V naléhavé situaci případně mohou pomoci i proškolení zaměstnanci úřadu.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
Čapí hnízdo opět středem pozornosti. Policie má vyšetřovat možné daňové úniky

Další nabídka směřující k „boření bariér“ postupně přibývá. Jedním z nejnovějších příspěvků je infolinka pro neslyšící, která umožňuje jednat s úředníky prostřednictvím telefonu i občanům se sluchovým handicapem. Řešení představuje simultánní přepis řeči na počítačový monitor – přičemž mezi operátory, kteří tuto službu zajišťují, jsou i lidé s postižením zraku.

Členy „klubu osvícených“ je aktuálně přes dvě desítky institucí nebo firem, přičemž patronka projektu herečka Taťjana Medvecká oceňuje zejména zapojení sítě pracovišť České správy sociálního zabezpečení, z nichž již prošlo proškolením 110 zaměstnanců z celé republiky – a další školení mají pokračovat. „Jde o to, abychom se k sobě navzájem uměli chovat slušně a správně,“ ocenila Medvecká projekt Přátelská místa jako „velice potřebný a smysluplný“.

Více o projektu čtěte ZDE:

Zahájení nové sezony ve Světě záchranářů Karlovy Vary.
Koruna na svět záchranářů. Ještě sehnat stamiliony

Vysvětlení názvu spolku Timšel, který uděluje certifikát Přátelského místa čtete ZDE:

Ilustrační foto
Inovační vouchery nabízejí podnikatelům peníze. S novinkami