Boj proti těžbě v bezprostřední blízkosti Bakova nad Jizerou pokračoval minulý týden jednáním na středočeském krajském úřadě. Bakov se tu pokusil získat proti těžařům vlivné spojence.

Jednání zorganizovala bývalá starostka Bakova a zároveň krajská zastupitelka Jana Štěpánová, která oslovila hejtmana Miloše Peteru a sjednala si s ním schůzku, aby jej seznámila s vývojem situace. Jak Boleslavský deník informoval v lednu, nad městem opět visí reálná hrozba těžby i navzdory petici, kterou místní sepsali vloni v březnu, a navzdory původně zamítavému stanovisku Obvodního báňského úřadu, které bylo po odvolání firmy Josef Šeda-Taum zrušeno.

Schůzky se na kraji zúčastnil vedle Štěpánové a Petery také vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství Josef Keřka, vedoucí odboru regionálního rozvoje Vítězslav Kaliba a náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička, který je současně také zastupitelem Středočeského kraje za Mladoboleslavsko.

„Přítomné jsem seznámila s průběhem řízení o stanovení dobývacího prostoru vedeném již od roku 1993, nesouhlasným usnesením města Bakov nad Jizerou ve věci stanovení dobývacího prostoru, nesouhlasnými vyjádřeními adresovanými Českému báňskému úřadu a s ortofoto mapou, aby na vlastní oči viděli, jak je lokalita štěrkopísku blízko města. Vše jsme projednali s apelem na to, že město těžbu nechce," upřesňuje Jana Štěpánová.

Hejtman připomínky Bakovských vyslyšel a dal jim za pravdu: „Naprosto chápu nesouhlas obyvatel Bakova s těžbou štěrkopísku v tak těsném sousedství od jejich domovů. Lze předpokládat, že těžbu by doprovázela vysoká prašnost, hluk a vyšší dopravní zátěž. Ochrana životního prostředí je jednou z priorit Středočeského kraje, odpůrci těžby v Bakově nad Jizerou proto mají naši podporu," uvedl Miloš Petera.

Jako zbytečně komplikovanou vidí těžbu v okolí města také Karel Horčička: „Toto stanovisko města Bakov nad Jizerou plně chápu a souhlasím s ním. Osobně lokalitu znám a jsem přesvědčen, že těžba v takové blízkosti města je zcela nevhodná," uvedl Karel Horčička, který rovněž připomněl, že kvalita štěrkopísku pod Bakovem je nízká a v regionu existuje dostatek pískoven, které potřebám stavebního průmyslu postačují.

Zástupci kraje na schůzce získali podrobný vhled do problematiky a vyjádřili Bakovu slova podpory. Budoucnost ukáže, do jaké míry bude slíbená podpora Středočeského kraje jako územně samosprávného celku ve věci zamezení nevhodné těžby štěrkopísku v bezprostřední blízkosti města nápomocná.