„Počet heren se ve městě stále snižuje, nové nevznikají a vznikat ani nemohou, město by je na základě své vyhlášky o hazardu nepovolilo,“ řekla mluvčí magistrátu Mladé Boleslavi Šárka Charousková a upřesnila, že seznam adres provozovatelů heren se zmenšuje. To ovšem neznamená, že na mladoboleslavský magistrát tu a tam nezavítal podnikatel, který by chtěl hernu otevřít. Jenže heren může v budoucnu jen ubývat. „Za poslední dekádu se jejich počet snížil velmi výrazně, z tehdejších 75 na aktuálních 27,“ dodala mluvčí. 

Také Mnichovo Hradiště upravuje hazard vyhláškou, která například určuje, jak daleko herna nebo kasino může být od radnice, školy nebo budovy s veřejným účelem. „Jednoznačně se nám to osvědčilo a vyhláška má smysl,“ řekl starosta města Ondřej Lochman a upřesnil, že z devíti heren mají v současné době ve městě jen dvě. „Lidé jsou spokojení, protože z míst, kde herny bývaly, jsou klidnější místa. Vnímá to i policie,“ dodal starosta Hradiště.

Celorepublikový trend omezování hazardu potvrdila i Jarmila Kopalová z Městského úřadu v Benátkách nad Jizerou. „Hazard regulujeme obecně závaznou vyhláškou už několik let. V současné době máme na území města pět heren,“ řekla referentka správy majetku a dodala, že podle nového nařízení ministerstva financí musí mít provozovatelé heren či kasin novou registraci. O tu ale v Benátkách nikdo ze stávajícího portfolia provozoven zatím nepožádal. 

Naproti tomu v Bělé pod Bezdězem, i s ohledem na to, že letos zatím žádné povolení ohledně automatů také nevydali, regulaci hazardu pomocí vyhlášky nerealizovali. „Ano, je to tak. Zatím jsme to neudělali,“ řekla starostka Bělé Jitka Tošovská a dodala, že za loňský rok vydala bělská radnice povolení na pět herních automatů. 

A jak na omezení a nová nařízení reagují kasina či herny? Většina z oslovených provozoven si nepřála zveřejnit své jméno, nicméně všeobecná shoda panovala v tom, že lidí v hernách citelně ubylo. „Jednoznačně chodí méně lidí,“ shodly se herny a dodávaly, že zákony samozřejmě ctí, nicméně se pozastavují například nad tím, že přísná pravidla postihla vlastně jen kamenná kasina a kamenné provozovny. „Ti, co k nám už nechodí, sedí doma a hrají třeba on-line ruletu, ta je totiž podle zákona v pořádku.“

JUDr. Ladislav Řípa, ředitel Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi.
Ředitel Klaudiánovy nemocnice: Pereme se s tím, abychom měli dost specialistů
Spáleniště motorestu 4 kameny u Brandýsa nad Labem.
Koliba Čtyři kameny zatím zůstává spáleništěm