Nejen požáry, ale také dopravní nehody nebo živelné pohromy. Všude tam jsou potřeba hasičské sbory.

A kde jinde se má hasič připravit na profesionální výkon než ve vyhovující hasičské zbrojnici?

Hasičárna sboru dobrovolných hasičů a jednotky požární ochrany města Dobrovice se díky investici města dočká několika zásadních úprav, které pozitivně ovlivní její fungování.

Součástí projektu je sice nevelká, ale zásadní přístavba, a další drobnější stavební úpravy.

„Až bude hotovo, bude možné ve zbrojnici umístit dva velké hasičské vozy a jedno vozidlo transitní sloužící k přepravě hasičů na místo zásahu. Protože moderní hasičská technika je vyšší, je rovněž nutné zvýšit stropy a vyměnit vrata," uvádí starostka Jana Bímová.

Stávající dvoukřídlá dřevěná vrata, která se dosud otevírala pouze manuálně, budou nahrazena novými sekčními vraty. Jejich ovládání bude už plně automatické.

Úpravami však projde celá budova včetně střechy. Bude nainstalována izolace proti zemní vlhkosti a také okolí hasičské zbrojnice čekají terénní úpravy.

„Kolem objektu stojí plot, což je dnes zcela nevyhovující. Oplocení bude odstraněno a bude vybudován druhý výjezd, čímž dosáhneme možnosti přímého výjezdu kteréhokoliv z vozidel," pokračuje Bímová.

Také tento faktor by měl ovlivnit rychlost každého zásahu.

Součástí rekonstrukce je v neposlední řadě zvýšení komfortu zázemí zbrojnice.

„Musíme myslet nejen na techniku, ale také na lidi, kteří se potřebují vracet do příjemného prostředí," doplňuje Bímová.

Na konci minulého týdne bylo staveniště předáno stavební firmě z Benátek nad Jizerou, která by měla mít práce hotové ještě do konce listopadu.

Pokud by do průběhu stavby nějak zvlášť silně zasáhly horšící se klimatické podmínky související s nastupující zimou, úprava okolí zbrojnice by byla realizována až na jaře příštího roku.

S největší pravděpodobností však bude celá rekonstrukce, na kterou zastupitelstvo města Dobrovice vyhradilo 2,3 milionu korun, realizována ve své úplnosti ještě letos.