Kyselina začala vytékat z IBC kontejneru – plastové „kostky“ na paletě – naložené na návěsu kamionu. Na místo byla vyslána speciální technika profesionálních hasičů z Mladé Boleslavi i podnikové jednotky Škody Auto, ale také vyjel specialista až z Prahy-východ – z chemické laboratoře středočeských hasičů v Kamenici, informoval Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. Chemik ještě před příjezdem poskytoval na dálku rady hasičům zasahujícím na místě.

Ti zprvu přesně nevěděli, co čeho jdou; měli pouze informaci o vyteklé kyselině. „Operační důstojník se zpětným voláním oznamovateli snažil zjistit podrobnosti, například identifikační číslo nebezpečné látky, o jakou koncentraci kyseliny jde, jaké množství a kam látka uniká. Vzhledem k tomu, že kyselina dusičná po úniku uvolňuje hnědožluté toxické páry, nebylo možné se k místu přiblížit a potřebné detaily získat,“ vysvětlil Gabriel, jak to přišlo, že na začátku měli hasiči k dispozici jen velmi obecné poznatky.

Zjistili, že z kontejneru unikly zhruba čtyři litry kyseliny; možná pět. „V protichemických oděvech pak bylo zjištěno přesné místo netěsnosti, únik byl zasypán sorbentem na kyseliny a odkapávající kapalina jímána do záchytné nádoby,“ konstatoval Gabriel. S dodatkem, že kontaminace půdy ani vody nehrozila – vše se odehrávalo na zpevněné ploše. Na místě však měli práci i zdravotničtí záchranáři. Na prohlídku do nemocnice odváželi řidiče nákladní soupravy, jemuž se udělalo nevolno.

Definitivní vyřešení problému umožnil prázdný kontejner, do kterého byla kyselina přečerpána. „Hasiči provedli úklid použitého materiálu – a po více než dvou hodinách náročného zásahu předali místo řediteli soukromé společnosti,“ poznamenal Gabriel.

Ilustrační foto - uzavírka.
Dopravní stavby významně ovlivní dopravu
Krchlebská věž 2019.
Při výstupu hasičů na věž sfoukl pokus o rekord silný vítr