Psí hotely nabídku služeb stále rozšiřují. Pejsci si tak mohou užít socializační, kondiční a jiné pobyty. Většina provozovatelů se však shoduje na tom, že pokud pes není na pobyt v cizím prostředí zvyklý, je lepší nezkoušet nic nového a pokusit se mu zajistit stejný režim, který má i doma.

Proto si Pavel Dousek z Kropáčovy Vrutice bere na hlídání vždy maximálně pět, šest psů současně: „U nás provozujeme hlídání v domácím prostředí a přizpůsobujeme se potřebám jednotlivých psů. Pes má ze změny prostředí a nepřítomnosti páníčka stres, proto není dobré ho ještě rozrušovat nějakými změnami režimu či stravy. Na druhou stranu máme mezi klienty i pejsky, kteří k nám jezdí pravidelně a ti už nás berou jako druhou rodinu. Někdy hlídáme i několik měsíců a s majiteli jsme vždy ve spojení prostřednictvím sociálních sítí.“

Ilustrační foto. Klaudiánova nemocnice
Ošetřovatelka podezřelá ze smrti pacientky zůstává ve vazbě

Posílání fotek či videí, dokumentujících pobyt chlupáče v hotelu, je dnes už téměř standardem. Některé hotely už do svých prostor instalovaly i webové kamery, aby mohli mít majitelé neustálý přehled o tom, jak se jejich pejskovi daří.

Martině Helclové z psího hotelu v Dolní Krupé se myšlenka kamer líbí, ale jejich pořízení v nejbližší době neplánuje zejména kvůli vysoké technické a finanční náročnosti.

V době celozávodní dovolené boleslavské automobilky mají v hotelu až dvacet psů. „Chceme, aby si psi pobyt užili asi tak jako děti letní tábor, aby u nás měli postaráno i o zábavu,“ říká Helclová.

Hotely jsou schopné zajistit psům i stravu, většina majitelů však přijíždí již s tím, na co je pes zvyklý. Samozřejmostí je i dostupná veterinární péče.

Základní škola speciální Mladá Boleslav.
Boleslavská škola je zachráněna. Ale jen dočasně

Kolik to stojí?
Ceny za jeden den pobytu začínají na 100 až 250 korunách. Za velkého psa ubytovaného v domácím prostředí však zájemce v hlavní sezoně zaplatí i 390 korun za den. Do cen se nepočítají náklady na krmení a doplňkové služby jako např. péče o srst a výcvik. Některé hotely nabízejí při dlouhodobém či pravidelném pobytu výrazné slevy. Malý pes 100-290 za den, velký pes 180-390 za den.

Martina Růžičková