Mladoboleslavsko je zejména díky rozvinuté průmyslové výrobě regionem, kde celá řada lidí neváhá vyměnit množství času i peněz za skvostný gastronomický zážitek. Je to otázka zážitku a v případě mnohých i životního stylu. Dobré jídlo je zkrátka in. Proto zejména v posledních letech přímo v Mladé Boleslavi rostou luxusní podniky, jejichž nabídka by potěšila snad i Zdeňka Pohlreicha je svěží, moderní, sexy a často plná typicky českých jídel, která u nás přece jen umíme nejlépe.

Zástupcem takové skupiny restaurací je například Café Restaurant Václav ve Škoda Muzeu, luxusní podnik, který ve spolupráci se Škodou Auto vytvořila společnost Zátiší Catering Group. Zážitek z mezinárodní kuchyně je zasazen do prostor bývalé výrobní haly, kde se do roku 1928 vyráběly automobily. Na podobný luxus zve restaurace v kosmonoském hotelu Galatea, Restaurace Golf Mladá Boleslav v Michalovicích nebo Restaurant U Dvou sloupů v dolní části boleslavského Staroměstského náměstí.

Stále oblíbenější trend v gastronomii představují vegetariánské restaurace a jídelny krámků se zdravou výživou. Gája, která našla zázemí v přízemí hotelu Věnec na Staroměstském náměstí, má kolem poledne plno a zdravé pokrmy také rozváží, plno bývá rovněž v jídelně Sarva Hita, do které se vchází z Masné ulice. Přestože jídla splňují požadavky vegetariánů, lahodí i ostatním, kteří nelpí na mase. Věřte, že v obou si pochutnáte, pokud jste otevřeni novým věcem.

K dobrému jídlu patří dobrá káva a další osvěžující nápoje. Jen v Mladé Boleslavi je kaváren několik desítek. Právě jejich objevování může být velmi zajímavou kratochvílí. Nová La Divinita je půvabným koutem na vysoké úrovni, zešeřelé Jazz Café je ideálním místem pro stylová rande, Cukrárna Na Míráku je vyhlášená svými dorty a Anděl Café zase skvělými víny z Moravy, o kterých umí zdejší vrchní dlouze vyprávět. A zaposlouchali jste se někdy do vyprávění pravidelných hostů Coral Café v Železné ulici?

A na závěr jedna velmi česká otázka. Kde mají nejlepší pivo? Vyhlášený je Saloon U Krvavé hnáty na Rožátově, kde čepují tankovou plzeň, tradiční restaurace U Hymrů a konceptová restaurace Potrefená husa, jež je součástí sítě Pivovarů Staropramen.

Hledejte ale sami podniky, které vás okouzlí. Vždyť právě o tom gastronomie je!

Klokočka: jak se vaří vlastní pivo, když nemáte pivovar?

Ilustrační foto















Malá BěláPivovar a restaurace Klokočka je oblíbeným cílem nejen cyklistů, kteří si míří vyčistit hlavu na lesní cesty mezi Bělou pod Bezdězem a Mnichovým Hradištěm, a žízniví se vrací do civilizace, aby se občerstvili. Restaurace fungující v místní části Bakova nad Jizerou v poslední době prošla zajímavými změnami a celá řada jich ještě čeká na realizaci. Majitelé nám prozradili, jaké novinky pro hosty připravili.

Už celé měsíce čepujete vlastní pivo a restaurace má v názvu také slovo „pivovar". Jenže pivovar zatím ještě součástí podniku není, že?
To je pravda. Zatím fungujeme na principu takzvaného létajícího pivovaru. Máme vlastního sládka a ten dohlíží na výrobu našeho piva v cizích pivovarech, které si za tímto účelem pronajímáme. V poslední době vaříme například v rodinném Podřipském pivovaru. Koupit pivo totiž není žádné umění. Uvařit si ho, to je ale určitá nadstavba. Sice je to spojené s tím, že v pivovarech trávíte spoustu času, ale ten výsledek, ten je prostě váš, přestože to zařízení vaše není. Důležité je, jakou máte vodu, slad, chmel, kvasnice a především jakého máte sládka.

Je ta vidina vlastního pivovaru na Klokočce ještě hodně vzdálená?
Ještě zbývá půl roku. Rozběhneme ho v zimě. Ono to totiž není jen o tom nakoupit vybavení, sestavit ho a uvařit pivo. Celou tu technologii je potřeba vyladit. Právě proto máme sládka, se kterým přípravy konzultujeme. A navíc u tak velkého zařízení jsou dlouhé dodací lhůty.

Jaký je tedy váš pivní sortiment?
Tři druhy piva máme na čepu po celý rok, další dva až tři přidáváme sezónně. Například pšeničné pivo vaříme pouze v létě, protože má krátkou dobu trvanlivosti. Stálá je desítka, dvanáctka a svrchně kvašená čtrnáctka typu ALE.

Vaše restaurace je na oblíbené trase cyklistů. Když jsme spolu hovořili v zimě, zmínil jste, že pro ně připravujete nové a podstatně větší zázemí.
Letos to ještě bohužel nestihneme. Toho zařizování spojeného s přípravou pivovaru je dost a dost, takže k budování velké terasy za restaurací, kde najdou místo desítky a desítky hostů a kde hodláme ve velkém grilovat, se dostaneme až příští rok.

Zatím jsme se bavili pouze o pivu a pivovaru. Co gastronomie? Jídelní lístek se zvolna proměňuje…
V jídelním lístku jsme se snažili ponechat speciality, na které jsou zákazníci na Klokočce zvyklí, a zároveň do něj přidat nová, neokoukaná jídla. Základem pro všechny je ale čerstvost používaných surovin. Máme svého řezníka, který nám každý týden vozí naprosto čerstvé maso, a nemáme zájem kupovat nějaké mražené polotovary, abychom na nich ušetřili. Snažíme se vařit tak, jak by to mělo být z toho, co je aktuálně k dispozici a je tedy také v nejvyšší kvalitě.

Na webu restaurace nebo na facebooku zvete čas od času na různé gastronomické akce, například degustace vína. Plánujete něco podobného na letní měsíce?
Čas od času nyní na terase grilujeme pro cyklisty klobásy. Vůně je přivábí, sesednou z kola, zjistí, že se u nás příjemně sedí a nakonec stráví třeba celý večer. V srpnu uspořádáme pivobraní degustaci piva naší vlastní produkce. Ten, kdo naše pivo ještě neochutnal, dostane příležitost. Novinky můžete sledovat na internetu.