První poschodí, dveře číslo 7. Hned naproti schodům. Vstoupíte a nemůžete udělat ani krok. Když se přece jen dostanete kupředu, přes hradbu těl, je vám jasné, že musíte oddělit od sebe dvě skupiny. Na jedné straně, právě u dveří, „čumilové“, tedy hosté, rodiče, přátelé. Na straně druhé dámy a pánové odění do zářivě bílých obleků – tedy košil.

Mezi nimi obrovský stůl s obrovským množstvím jídla. Raut. Jsme v Horkách a v tamním Středním odborném učilišti se schyluje k uzavření čtyřden〜ního kurzu, na jehož konci jeho absolventi získají prestižní certifikát. Ten říká, že mají úspěšně za sebou kurz přípravy studené kuchyně. A podepsán pod razítkem je Vladimír Picka, mistr kuchař nad mistry kuchaři.

„Tento kurz s panem Pickou není první, už je u nás poněkolikáté. Jeho kurzy mají vždy veliký ohlas, velký počet zájemců. Velice si ceníme, že tento odborník k nám nachází cestu,“ podotkl ředitel školy Vratislav Morava.

Při pohledu na stůl plný dobrot, mimochodem bylo tam asi 80 pochutin, se jen sbíhaly sliny. A když skončila oficiální část zakončená předáváním certifikátů, všichni se pomalu, leč jistě, těšili na ochutnávku. Kdo ochutnal, byl okouzlen. Všechny výrobky byly doslova pastvou pro oči, lákadlem pro naše myšlenky a hlavně bombou pro chuťové buňky.