Podle mluvčí úřadu práce České republiky Kateřiny Beránkové firmy zatím marně shánějí především manipulační nebo montážní dělníky, mechaniky nebo opraváře. „Šanci najít zaměstnání mají například také prodavač, řidič a kuchař,“ připomněla Beránková.

Škoda Octavia Scout.
Nejprodávanější automobil? Žebříček vede Škoda Octavia

Situaci na trhu práce by měli sledovat žáci posledních ročníků základních škol, které čeká volba, na jaké zaměstnání se už záhy začít připravovat. Právě dnes mají příležitost seznámit se na jednom místě se čtyřiceti středními školami a učilišti z regionu. Ty se prezentují v prostorách učiliště v Jičínské ulici v Mladé Boleslavi na výstavě studijních a učebních oborů pro školní rok 2018/2019.

Školáci i jejich rodiče se tam rovněž seznámí se zaměstnavateli, kteří zajišťují praktický výcvik nebo nabízejí budoucím absolventům uplatnění.

„Výstava je určena rovněž nezaměstnaným a široké veřejnosti,“ připomněla Beránková.

Budoucím studentům a učňům specialisté úřadu práce na místě vysvětlí, jak vybírat vhodné povolání. Seznámí je také s aktuálními možnostmi na trhu práce.

Následky vichřice Herwart, které se dotkly i areálu fotbalového stadionu v Mnichově Hradišti, odstraňuje místní firma Těžex.
OBRAZEM: Následky vichřice Herwart z Mnichova Hradiště mizí