Že milionová zakázka je malá a nezajímavá? Dnes ano. A o projektech v řádech statisíců korun ani nemluvě. Stavební podniky si díky příznivé ekonomické situaci daleko více vybírají, do jakých výběrových řízení se přihlásí. Celkem logicky věnují svou pozornost větším projektům, kde mohou utržit. A tak opravit interiér či exteriér budovy, vyspravit výmoly či rekonstruovat chodníky, je pro magistráty měst a obcí složitější než v minulosti.

Mladá Boleslav je díky automobilce bohaté, drahé a specifické město. Přesto i zde se s tímto fenoménem radnice setkává. „Vnímáme, že zájem firem o menší investice v řádech několika milionů není velký,“ řekla mluvčí magistrátu Šárka Charousková a dále doplnila, že život to každopádně komplikuje, protože se plánované investice protáhnou, když je nutné vypsat výběrové řízení znovu.

Ilustrační foto.
Lidé na Boleslavsku nejvíce utratí za bydlení a potraviny

To je právě příklad projektu nové loděnice, v rámci kterého bylo vypsáno výběrové řízení, do něhož se přihlásila pouze jedna firma. Navíc s nabídkou přesahující rozpočet. „Rada města proto výběrové řízení zrušila a zároveň vyhlásila nové řízení s novou maximální přípustnou cenou,“ vysvětlil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Podle informací od mluvčí magistrátu se do nového řízení přihlásily dvě firmy, z nichž byl vybrán zhotovitel nové stavby. „V polovině června bude zahájena demolice a následně se začne stavět. Objekt by měl být hotov na začátku příštího roku,“ prozradil náměstek primátora Daniel Marek.

Podobný problém s nezájmem firem má i druhé největší město na okrese Mnichovo Hradiště. „Do některých výběrových řízení se nám hlásí opravdu jen jeden uchazeč, například na opravu chodníků nebo školky,“ uvedl starosta města Ondřej Lochman. Podle jeho slov jsou statisícové zakázky pro firmy nezajímavé a nikdo se o ně nehlásí. Pokud se ale jedná o potenciální obchod v hodnotě 2 až 3 milionů, přiláká to většinou více uchazečů.

Přívoz Holešovice – Štvanice – Karlín.
Obecní přívozy chce kraj začlenit do Pražské integrované dopravy

S nedostatkem firem zde mají i další zkušenost. „V rámci stavebních prací v lokalitě Přestavlcké ulice jsme vysoutěžili firmu, která nám ale následně oznámila, že od zakázky odstupuje, protože dostala jinou, větší,“ vysvětlil starosta. V tomto případě ale radnice zakázku rušit nemusela, protože projekt dostal druhý zájemce v pořadí. Víc firem se totiž nepřihlásilo.

Starosta města ale odmítá, že by nerealizovanými projekty Hradiště bohatlo a hromadily by se mu peníze na účtu. „My stavět chceme a peníze spíš šetříme, než aby nám někde ležely a my nevěděli, co s nimi,“ řekl Ondřej Lochman a dodal, že Hradiště čekají dva velké projekty, a to revitalizace náměstí a komunitní centrum. Vzhledem k 50 až 60 milionové hodnotě těchto akcí lze přeci jen očekávat větší zájem firem a podniků.

Stavební a projektantské firmy nemají o zakázky z měst a obcí takový zájem i s ohledem na to, že jsou aktuálně nezřídka na maximech své produkce. Při uvažovaném rozšiřování výroby naráží často na nedostatek zaměstnanců. I proto musí další zakázky odmítat.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
O kotlíkové dotace mohou zájemci stále žádat