Smažený sýr je ne příliš zdravým a milovníky vysoké gastronomie nechváleným pokrmem. Nicméně mezi hosty restaurací je to stále jedno z nejžádanějších, a tím pádem i nejprodávanějších jídel.

Popularitu pokrmu potvrdil i vrchní v Krušovické Šalandě na třídě Václava Klementa. „My ho ve stálé nabídce nemáme, podle mě to není příliš o gastronomii. Ale pokud se objeví v jiné formě, tak o něj zájem je,“ připustil vrchní. Na konci března se v denním menu objevil například Retro smažený sýrový špíz s pažitkovými bramborami a vlastní tatarskou omáčkou. Špíz byl sestaven ze sýru eidam a salámu gothaj. „Ano, v takové podobě o toto jídlo bude určitě zájem,“ konstatoval vrchní.

Jak připravuje smažený sýr šéfkuchař restaurace Lokál Marek Janouch:

| Video: Youtube

Tu nejlepší zkušenost s nasazením smaženého sýru na jídelní lístek má servírka Hana Kolesárová z motorestu Zavadilka, který leží na hlavním tahu mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví na pomezí obou okresů. „Máme ho na jídelním lístku několikrát týdně a vždycky je o něj obrovský zájem. To je jídlo, u nějž se s jeho zařazením nemůžete splést,“ konstatovala Kolesárová.

Smažák jedí i celebrity

Deník oslovil i některé známé osobnosti, jak to mají s oblíbeností smaženého sýru.

Výskyt a kvalitu smaženého sýru mapují už nějakou dobu nadšenci na Smažákomapě. A několik špendlíků zapíchli do mapy i na Boleslavsku.

Představitelka pohádkových princezen, herečka, ale také autorka několika kuchařek a porotkyně na gastronomických soutěžích Markéta Hrubešová se smaženému sýru rozhodně nevyhýbá. „Já smažený sýr miluju. Ale je smažák a smažák. Když je připravený z kvalitního dobrého sýra, čerstvé strouhanky a není osmažený na oleji mnohokrát předtím prohnaném ve friťáku, tak je to parádička. Naopak když jde o nekvalitní sýr v zatuchlé strouhance a rozmáčený v oleji, tak to opravdu nemusím,“ řekla Hrubešová.

Ráda si dá smažený sýr i v restauraci. „Ovšem musím vědět, že to právě není restaurace toho typu, kde by se mi mohl stát ten druhý případ,“ prozradila herečka a milovnice dobrého jídla.

Pochoutka i v Senátu

Oblíbená specialita je to také pro místopředsedu Senátu, zemědělce a lesníka Tomáše Czernina. „Já mám vždycky spoustu fantazie a představ, když jdu do restaurace, co všechno bych si tam mohl objednat. A pak uvidím v nabídce smažený sýr a je rozhodnuto,“ směje se senátor za nymburský a jičínský obvod.

Přednost tomuto pokrmu dává i v jídelně Senátu. „Tam opravdu připravují skvělé pokrmy a je skutečně na výběr ze zajímavých jídel. Ale dávám si ho i tam,“ připustil Czernin.