Cestou na své oblíbené Kokořínsko se Pavel Culek tu a tam ubíral přes Krnsko. Už tehdy mu jako milovníkovi historie a starých sídel, která mají ducha, padla do oka zdejší fara. Když zjistil, že je chátrající stavba v sousedství kostela na prodej, rozhodl se, že stavbu zachrání a jednou sem z Prahy přesídlí.

„Když jsme se před 15 lety dali dohromady s partnerkou, která to cítí úplně stejně jako já, hledali jsme nějaký malý zámeček, který bychom si přizpůsobili k životu. Pak nám padla do oka tato fara, která má podobu venkovského sídla. Koupili jsme jí v roce 2009," vzpomíná Culek, který vyrůstal v Úvalech u Prahy, kde, jak říká, normalizace sedmisetletou historii místa zcela popřela.

Fara měla tehdy od obyvatelné stavby daleko. Voda, která děravou střechou desetiletí protékala, si vybrala svou daň a ze sousední stodoly zbyly jen obvodové zdi. Pak začal náročný proces restaurování shánění autentického materiálu, jednání s památkáři a záchranné práce.

Stodola, v níž měl farář kdysi ustájeného koně, kozu a povoz, už dnes znovu stojí a brzy začne sloužit jako dům pro hosty. Místo povozu interiér zatím vyplňují krbová kamna, piano a v patře už se rýsuje koupelna. Zvenčí je však stavba dokonale historická. Navíc má pouze komín.

„Rádi bychom byli vzorem pro ostatní v tom, že zachránit jde cokoliv. Mohli bychom tu pořádat exkurze," vtipkuje Culek. Protože se s partnerkou vydali cestou citlivého restaurování, daří se jim čas od času získat grant na dílčí části oprav. Přesto se pár musel uskromnit. Většina příjmů totiž míří právě do Krnska.

Pavel Culek s partnerkou restaurují faru v Krnsku.

V patře už je pokrok prací dobře patrný. Foto: Deník/Martin Weiss

„Milujeme operu a cestujeme za ní po celém světě. Já si ji teď odpírám, abych měl na stavbu. Musím ale uznat, že uskromnit se umíme. Když jsme rozjížděli podnikání, byli jsme až překvapení bez čeho všeho se člověk dokáže obejít," zamýšlí se Culek.

Přestože zvenčí práce na faře tolik vidět nejsou (až na střechu ze štípaného šindele), uvnitř je postup vidět skvěle. Především v patře, kdy jsou takřka všude hotové stropy, obnovená výmalba nebo schodiště.

Velkých překvapení se restaurátoři během let dočkali hned několikrát. Například, když zjistili, že horní místnosti fary byly vymalovány pestrými barvami nebo že jedna z nich byla vyzdobena v orientálním stylu. Figury však měly zamalované obličeje.

Přestože práce zbývá mnoho a mnoho otázek, jakou je například vytápění, je třeba rozřešit, Pavel Culek s partnerkou i svou babičkou by se do Krnska chtěl přestěhovat co nejdřív. Ideálně letos, aby v poklidném Krnsku, které si zamilovali, strávili Vánoce.