Výstava nechává každého diváka zamyslet se nad tím, jak energii využíváme a jak mohou naše chování a postoje ovlivnit budoucnost.

Podle spoluautora a kurátora výstavy Miroslava Bárty lidstvo dosáhlo díky objevování stále nových zdrojů energie dnešní technologické úrovně, která je klíčová i pro zajištění národní bezpečnosti.

„Co svět stojí světem, otázka zajištění energie a zdrojů byla, je a vždy bude jedním ze základních a výsostně strategických aspektů fungování jakékoli lidské společnosti nebo civilizace. Dostatek zdrojů je limitujícím faktorem vývoje, životní úrovně i technologií. Dnes je tato otázka ještě zásadnější, a to tím spíš, že se kontrola zdrojů stává globální a může významně narušit geopolitický poměr sil. Stejně tak pokud chceme dosahovat stále vyšší úrovně naší společnosti, musí být starostí každého z nás otázka zajištění objektivně levných zdrojů energie,“ říká Miroslav Bárta, prorektor Univerzity Karlovy v Praze, archeolog a egyptolog.

Výstava sochařky Josefíny Duškové začala slavnostní vernisáží v mladoboleslavské galerii Pod věží ve čtvrtek 8. července.
OBRAZEM: V galerii Pod věží vystavuje sochařka Josefína Dušková

Otevřený prostor parku nabízí příjemnou procházku ve spojení s projektem výstavy a pomáhá tak relaxovat pacientům nemocnice i široké veřejnosti.

„Výstava Energie a civilizace u nás navazuje na tradici pořádání venkovních expozic věnovaných aktuálně živým tématům současnosti i historickým událostem, na které bychom neměli zapomínat. Poslední roky provázené klimatickými změnami, COVID epidemií se rovněž významně dotýkají energetické soběstačnosti společnosti. Právě téma energie je živým tématem současnosti,“ řekl Stanislav Najman, ředitel Kliniky Dr. Pírka.

Expozice v noci nasvícených panelů s poutavými snímky českých i zahraničních autorů bude k vidění do 25. října 2021.