.Může být pick-up dravým sporťákem? Může! Žáci Středního odborného učiliště strojírenského vyrazili svou odvážnou designovou studií mnohým dech, když představili Škodu FUNstar s nadupaným soundsystémem, osmnáctipalcovými koly a sportovním provedením karoserie.

„Celý projekt vycházel z týmu. Nikdo si nenechal nic pro sebe. Každý tam dostal tu věc, kterou chtěl," přiblížil práci třiadvacetičlenného týmu, jehož součástí byly také dvě dívky, Filip Molner.

Budoucí škodováci navázali na obrovský úspěch svých předchůdců, kteří vloni touto dobou představili svůj vlastní vůz snů – Škodu CitiJet. Také letošní tým pojede za dva týdny prezentovat výsledky své práce k rakouskému jezeru Wörthersee, kde se každoročně koná velký sraz příznivců značky Volkswagen. Bude se úspěch opakovat?

Žáci si vloni v listopadu rozdělili role a dumali, diskutovali, kreslili a konstruovali. To vše za podpory šéfdesignera společnosti Škoda Auto Jozefa Kabaně a člena představenstva pro oblast výroby a logistiky Michaela Oeljeklause. Výsledkem je skutečně působivý a zároveň hravý automobil.

Škoda FUNstar má osmnáctipalcová kola Gemini vypůjčená z Octavie RS, nápadné šedé lakování doplněné kontrastními zelenými prvky na zadním spoileru, rámečku mřížky chladiče nebo na prazích. Třešničkou na dortu je zelené LED podsvícení pod bočními ochrannými lištami.

Vůz pohání benzinový motor 1,2 TSI o výkonu 90 kW. Převodovka je sedmistupňová dvouspojková. A výkonný je samozřejmě i soundsystém, který je pro mladé řidiče důležitý takřka stejně jako motor. Ten ve Škodě FUNstar má výkon úctyhodných 1400 wattů.

„Největší potíž nám dělala střední dělící stěna mezi prostorem pro posádku a korbou, protože jsme neměli žádného čalouníka. Takový obor se u nás nevyučuje, takže jsme to museli zvládnout sami a navíc rychle a zároveň kvalitně. Dodělávali jsme ji na poslední chvíli," prozradil Michal Chmelař.

Význam podobných podniků, kdy si žáci na vlastní kůži vyzkouší práci, která je v budoucnu čeká, okomentoval také vedoucí projektu Zdeněk Stanke:„Jedním z největších úkolů je přiblížit žáky skutečné práci ve výrobě, kde je potřeba právě pracovat v týmu."

Uznejte sami, jak by se vám líbilo stěhovat se v létě na chalupu v takto originálním vozidle? Škoda, že se jedná jen o studii. Co říkáte na Škodu FUNstar vy?