Kino Forum bylo nacpané k prasknutí. V pondělí 23. února 1991 se tu mačkali zvědavci i skuteční zájemci, kteří se přišli zúčastnit dražby místních podniků nabídnutých veřejnosti v rámci takzvané malé privatizace. V hledišti tehdy seděl se svou ženou také sportovec Jiří Kukla. A také jedna vzácná návštěva sám prezident Václav Havel.

„Zrovna začala přestávka. Mě to moc nebavilo, a tak jsem se šel protáhnout," vzpomíná Jiří Kukla. K jeho překvapení a k jeho stolu ale náhle přistoupila ochranka, kterou tehdy vedl boleslavský karatista František Rameš, a společně s ní i prezident.

„Přišel ke stolu, lehce se uklonil a zeptal se, jestli mám vedle sebe volno. Ostatní stoly byly obsazený. Chtěl jsem se zvednout a udělat místo ochrance, ale on řekl, abych zůstal sedět, že se mě na něco zeptá," vypráví Kukla.

Během bezmála půlhodinového rozhovoru probral Havel s Kuklou kde co. Průběh dražby, privatizaci, sport i Lány. V obci, kde stojí prezidentské sídlo má totiž Jiří Kukla dodnes příbuzné, kteří s oblibou vyprávějí, jak Havel s oblibou prchal před svou ochrankou do oblíbené hospůdky ve Vašírově.

Zatímco veteránský sportovec debatoval s předním představitelem Československa, jeho žena se zatím na sále pokoušela aktivně zapojit do dražby. Dokonce si za tímto účelem zařídila půjčku. Stejně jako řada dalších ji však movitější účastníci přehodili.

„Zeptal se, jestli si může zapálit a já samozřejmě souhlasil. Noviny později napsaly, že jsem s Václavem Havlem vykouřil tu pověstnou cigaretu, ale to nebyla pravda. V životě jsem cigaretu nevykouřil," upozorňuje Kukla, který si potrpí na zdravý životní styl. Přesto si cigaretového kouře užil vrchovatě, jak dokládá jedna z fotografií tehdejší redaktorky týdeníku Mladoboleslavsko Zuzany Páchové, které z události pořizovala reportáž.

„Cenil jsem si ho proto, že byl bezprostřední a každého rád vyslechl. Přestože byl prezident, nic ze sebe nedělal," vzpomíná s nostalgií Kukla.

A jak vzpomíná na pětadvacet let staré listopadové události v Mladé Boleslavi? Se zaujetím. Účastnil se shromáždění na tehdejším Leninově náměstí, ale také masové demonstrace v Praze na Letné.

„Něco je dobré, něco ne. V každé době se najdou dobří lidé i špatní lidé. Ale dnes nikdo nikoho nezavře za to, když si pustí pusu na špacír," dodává Jiří Kukla.