Spadlé zábradlí do řeky a následné úplné uzavření mostu v Dražicích vyděsilo nejen šoféry, kteří tudy denně jezdili, ale i obyvatele. A právem! Most, který je ve vlastnictví Středočeského kraje, má totiž sloužit jako součást objížďky ve chvíli, kdy se bude rekonstruovat most v Benátkách nad Jizerou, taktéž ve vlastnictví kraje.

Tuto situaci, na níž měla podle mluvčího kraje Pavla Lochaře zřejmě vliv koroze, stáří betonu a také silný vítr, nikdo nepředpokládal. Překvapivě ani přesto, že už od září byl na mostě povolen průjezd pouze jedním směrem. Navíc to, že je dražický most v havarijním stavu, není žádným tajemstvím. „Sám jsem na to několikrát upozorňoval minulé vedení kraje a měl jsem i fotografickou dokumentaci," připomněl starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král, který je mimo jiné také zastupitelem Středočeského kraje.

Čtěte také: Most do Dražic nespadl, přišel ale o zábradlí

Nicméně o tom, zda dostane v opravě prioritu dražický most před benáteckým, v pondělí jednali odborníci na dopravu při koordinační schůzce. Jaroslav Král tam skrz Františka Petrtýla, krajského radního původem z Mladé Boleslavi, poslal svůj návrh. „Byl bych proto, aby se začalo rekonstrukcí mostu v Benátkách. Stavební firma už je vysoutěžená, a tak práce mohou začít na jaře. Než se vyřídí stavební povolení a seženou peníze na most v Dražicích, může být v Benátkách už hotovo," myslí si starosta.

Poslední slovo má ale pochopitelně vedení kraje. „O změně priorit jednáme. Rekonstrukce mostu v Benátkách se pravděpodobně odsune. Kraj tento krok považuje za rozumné řešení," konstatoval Pavel Lochař.

Podle něj ale může být na dražickém mostě obnoven vstup pouze pro pěší, a to za podmínky, že bude nejprve sneseno zbylé zábradlí. K tomu by mohlo dojít už tento týden.

Jisté tak momentálně je jen to, že dražický most čeká kompletní rekonstrukce. Kolik peněz bude stát oprava, ani přesný termín zahájení prací v současné době nechce nikdo odhadovat. Více informací a jasnější pohled tak zřejmě vzejde z koordinační schůzky.

Čtěte také: V Chrástecké ulici se zřítila část zdi