Program dal dohromady vedoucí Turistického informačního centra Zvířetice Vojtěch Dvořák. Infocentrum mělo otevřít 21. března. Aktuální situace to ale neumožnila, proto Vojtěch Dvořák přemýšlel, jak pomoci veřejnosti a zároveň nejlépe využít možnosti infocentra „Napadlo mě, že mohu dát dohromady natáčecí studio a v něm zřídit online školu,“ předeslal Dvořák.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Kolem sebe má řadu profesionálů, kteří mu se vším začali ochotně pomáhat. Zároveň oslovil jednu z bakovských učitelek, Helenu Kaluhovou, s prosbou, zda by mohla zjistit předběžný zájem učitelů do projektu se zapojit. A zájem byl. Helena Kaluhová se následně stala koordinátorkou projektu a sehnala hned čtyři další vyučující, kteří se k on-line škole přidali.

V polovině března se tak začalo se stavbou studia. „Den před vyhlášením karantény přijel kolega, nainstalovali jsme to a já jsem s projektem seznámil vedení města, které ho podpořilo,“ doplnil Dvořák a zdůraznil, že později právě město oslovilo také vedení školy, které se na tvorbě náplně on-line školy začalo podílet.

Uzavřené parkoviště pod Valečovem
Valečov nebo Drábské světničky? Teď na ně zapomeňte

Zástupkyně ředitele bakovské základní školy Věra Bartošová si se svými kolegyněmi rozdělila témata a jezdí to Turistického informačního centra natáčet. „Vždycky předtočíme nějaké díly, ty se potom zpracovávají a umisťují na internet. Máme dobré ohlasy a také velký počet zhlédnutí, byl to dobrý nápad a jsme rádi, že jsme se zúčastnili,“ shrnula zástupkyně.

Zatím se videa týkají matematiky a češtiny. Postupně bude online škola přidávat i další předměty. Největší novinkou dalších dní pak bude předčítání herce divadla v Mladé Boleslavi Martina Hrubého, který bude číst z čítanky pro druhé třídy.

Knihobudky jsou zavřené
Knihobudky zejí prázdnotou. Dolehla na ně epidemie

Pedagožky před kamerou

Videa mají stovky zhlédnutí a odezvu, avšak úplně na začátku jejich protagonisté pociťovali nervozitu. Něco jiného je totiž stát před třídou plnou dětí, kdy učitel může sledovat reakce žáků a pracovat s nimi, a něco jiného stát sám před kamerou. „Až by se situace uvolnila, tak bychom chtěli natáčet také s nějakým dítětem, abychom mohli být v interakci,“ poznamenala pedagožka.

Škola bude uvažovat také o tom, že by podobné oživení svým žákům nabízela i do budoucna, až bude situace zase v normálních kolejích. Záležet však bude na dalších ohlasech dětí a rodičů – a také na tom, zda se škola dohodne na pokračování s informačním centrem.

To všechno je ale věcí budoucnosti. Dnes projektu, který lze najít na facebookovém profilu s názvem Bakovská online škola, utěšeně přibývají sledující. A nejsou to jen bakovští žáci, jejichž rodiče oceňují, že děti ve videích vidí své vyučující. Připojují se i diváci z Mnichova Hradiště, ale i lidé mimo region, kteří na učební pomůcku narazili na internetu.

Zdroj: Youtube
Cestovatelé zdraví z limetkového háje
Na cestě kolem světa manželé z Boleslavi uvízli v Thajsku

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník