ČSSD je ze hry, budoucnost města určují vítězní Občané pro Kosmonosy, kteří budou po čtyři roky městu vládnout spolu s ANO 2011 a ODS. Ze svého středu už zvolili jak starostu a místostarostu, tak všech pět radních. Vše musí být ale ještě potvrzeno na ustavujícím zasedání zastupitelstva. Boleslavský deník zná všechna jména!

„Má kandidatura na starostu byla všeobecně známá, o postu místostarosty jsme ovšem dlouze diskutovali," říká Jiří Müller, podnikatel a současný radní, který kandidoval jako lídr za ANO 2011. Fakt, že bude starostou, ovšem v tuto chvíli ještě nechtěl komentovat. Máme si počkat až bude výsledek oficiální.
Místostarostou se stane Martin Macoun, rovněž podnikatel a zastupitel, který kandidoval ze čtvrtého místa za Občany pro Kosmonosy.

Co může městu přinést skutečnost, že jeho nejužší vedení pochází z podnikatelské sféry? Těžko říct. Podle zkušeností z vysoké politiky to mohou být cenné manažerské schopnosti i netransparentní jednání. V Kosmonosích se ovšem nedělá vysoká politika. Uvidíme.

Strany, které povedou město navázaly spolupráci takřka okamžitě. Další partnery k jednání nepřizvaly, zkrátka nikoho dalšího nepotřebovaly.
Rozdělení sil tak ve výsledku není velkým překvapením. Občané pro Kosmonosy získají v radě města dvě křesla (Eduard Masarčík, Martin Macoun), ANO 2011 jedno (Jiří Müller) a ODS dvě (Pavel Janeček, Petr Boubín).

Starosta Miroslav Vaněk byl s plánovaným obsazením funkcí seznámen v pátek ráno.

„Respektuji dohodu, kterou pánové uzavřeli. Přesouváme se do opozice," konstatoval Vaněk.

Datum ustavujícího zasedání zastupitelstva městský úřad ještě nezveřejnil. Pravděpodobně se však uskuteční v prvním nebo druhém listopadové týdnu.