Celkem dvacet volebních uskupení se bude v těchto volbách ucházet o hlasy obyvatel Mladoboleslavska.

Krajské volby se konají dnes od 14 do 22 hodin a pokračují v sobotu od 8 do 14 hodin.

Volíme zastupitele Středočeského kraje a přestože odborníci tvrdí, že právě o krajské volby bývá nejmizivější zájem, neměli by lidé nechat svou šanci vybrat směřování svého kraje na další čtyři roky bez povšimnutí.

Už jen z toho důvodu, že krajský rozpočet rozhodně není zanedbatelný a ti, kdo budou„u vesla", rozhodnou o tom, kam potečou miliony korun, ať už jde o rekonstrukce silnic, či podporu zdravotnictví a školství, což jsou ostatně nejoblíbenější témata předvolebních slibů. Krajské zastupitelstvo ve Středočeském kraji má 65 členů, ti pak zvolí hejtmana.

V tuto chvíli už by měli mít všichni voliči doma volební lístky, pokud tomu tak není, nic se neděje, náhradní sadu získáte ve volební místnosti. Potřebujete tedy jen platný občanský průkaz, případně cestovní pas.

Na Mladoboleslavsku se volí tentokrát v celkem 151 volebních okrscích, jen ve městě automobilů jich je čtyřiačtyřicet. Z důvodů voleb také musí Boleslaváci dnes počítat s omezenými úředními hodinami na zdejším magistrátu. „ V provozu zůstane podatelna, kde bude možné získat potřebné informace či kontakty," uvedla tisková mluvčí města Hana Kopalová.

Podobné omezení čekejte na většině míst, kde se volební místností stává obecní úřad. Opět se ale bude volit i v hasičárnách, sokolovnách, školách, v Debři a Bezděčíně se změní ve volební místnost služebna městské policie, volit se bude i v prostorách Rychty baráčníků Staroměstských a Ptáckých (na fotografii), v Chrástu a v Jemníkách bude opět přistavena mobilní buňka, kde se volební komise jako již tradičně příliš neohřeje.

Volební místnosti budou uzamčeny v sobotu ve 14 hodin, pak začne sčítání hlasů. Během odpoledne by měly být známé výsledky, a tedy i seznam nových krajských zastupitelů. Podobně jako na komunální úrovni musí strany a hnutí podle počtu získaných mandátů sestavit koalici, ideálně s většinovým počtem hlasů. Koalice pak vytvoří jedenáctičlennou Radu kraje a z jejího středu bude zastupiteli zvolen nový hejtman.