Svíčky, věnečky, přáníčka, obrázky na zeď i vysoké svícny, všechno s vánoční tématikou. To jsou věci, které v adventních dnech najde člověk téměř u každého stánku.

Ale ten, který vyrostl v sobotu ráno v boleslavském Albertu (bývalý Interspar na Jičínské), byl přece jen něčím zvláštní.

Všechny věci, které si tu mohli lidé koupit, vznikly pod rukama dětí z mladoboleslavského dětského domova. Ty se také postavily za pult a své zboží nabízely.

Jak vysvětlila zástupkyně ředitelky pro dětský domov Veronika Háková, její svěřenci tu mohli prodávat díky tomu, že se mladoboleslavský dětský domov zapojil do projektu Jarmarky s Albertem. „Cílem celé akce je představit dětem z dětských domovů základy podnikání formou prodeje vánočních dárků a dekorací, které samy vyrobily," upřesnila.

Projektu se celkově účastní 60 dětských domovů ze všech koutů republiky a probíhá od 27. listopadu do 19. prosince. Pořádá ho Nadační fond Albert společně s neziskovou organizací Spolu dětem, a boleslavský dětský domov se ho zúčastnil letos poprvé.

„Moc se nám tady líbí a bavilo nás i vyrábění těch věcí, které dnes prodáváme," shodla se obě děvčata, která se jako první postavila za pult a prodávala, Iveta a Eliška.

Na své svěřenkyně se přišla podívat také ředitelka základní školy Na Celně, pod níž dětský domov patří, a rovněž byla s výsledkem spokojená. Stejně si výrobky pochvalovali i zákazníci.

Letošek je pro nás premiérový, učíme se

Veronika Háková, která na děti v boleslavském Albertu dohlížela, pracuje jako zástupkyně ředitelky pro boleslavský dětský domov. Prozradila nejen to, že se do projektu zapojili na poslední chvíli, ale naznačila i plány do budoucna a přínos celé této akce, která nebyla jen běžnou charitou.

Zmínila jste, že je to tentokrát tak trošku narychlo, kdy jste se o projektu dozvěděli?
Byli jsme vlastně osloveni a přizváni někdy v září, což je malinko neobvyklé, ale stejně jsme s chutí souhlasili. Je to sice hendikep v tom, že jsme možná nestihli vyrobit tolik věcí a v různých druzích, ale aspoň jsme si to letos vyzkoušeli a budeme příště vědět, do čeho jdeme.

Kolik dětí na těch výrobcích, které tu vidíme, pracovalo?
Podílely se vlastně všechny děti, kterých je u nás v tuhle chvíli sedmnáct. Někdo vyráběl sáčky, sbírali jsme bylinky, ti nejmenší dělali přáníčka nebo obrázky ubrouskovou technikou, razítkovali taštičky a obálky… Každý zkrátka pracoval v rámci svých možností a schopností, ale užili jsme si to všichni.

Součástí projektu bylo i nějaké školení pro děti, že?
Ano, školení „obchodníkem snadno a rychle" bylo určeno hlavně větším, od nás se ho zúčastnily tři starší děti. Tam se učily, co všechno vlastně obchod obnáší, a to od úplného počátku, tedy seznam a nákup materiálu, na základě toho určení ceny výrobku, promyšlení propagace, ale třeba i vyplňování paragonu. Jsem přesvědčená, že to pro ně určitě bylo užitečné a svůj efekt to splnilo.

Plánujete už příští rok?
Pomalu nad tím přemýšlíme, těším se, že na to bude víc času a klidu. Děti necháme, aby si i samy vymyslely, co budeme vyrábět, nakoupily materiál a rozhodovaly o těch věcech po společné domluvě.