Jako první ukázal ucho jidášovo, které roste celoročně, což znamená, že šikovný houbař se s ním může potkat i v zimě. „Určitě ji znáte z pokrmů, které si objednáváte v čínských restauracích. Ucho jidášovo je sice téměř bez chuti, za to je léčivé," vysvětlil Jaroslav Malý s tím, že se nejlépe hledá po dešti. To totiž nabobtná.

Pokud napadne sníh a roztaje, je velká šance, že při procházce v lese objevíte penízovku smrkovou. Je to houba, která má ráda hodně vlhkosti a právě roztátý sníh pro ni představuje ideální podmínky. „Typické pro ni je, že roste ze šišek. Na jednom místě tak můžeme posbírat třeba až patnáct kousků," pokračoval Jaroslav Malý.

Poznamenal, že znalci si ze smrkových lesů neodnáší celou houbu, ale pouze kloboučky. Z nožičky je neulamují, ale odstřihávají je nůžkami.

Jídelníček podle mělnického mykologa může obohatit také destice chřapáčová. Přestože je to houba, kterou podle názvu pozná jen málokdo, můžeme se s ní setkat už třeba začátkem března. „Kdo by ji chtěl sebrat, ale bál by se, že ji nepozná, může mu pomoci, že připomíná prasečí ucho," popsal Jaroslav Malý. Pravděpodobně na ni narazíte mezi rozetlelými smrkovými pařezy obrostlými mechem.

Pokud ale půjdete kolem osik, nezapomeňte se dívat, co tu roste. Může to být zrovna kačenka česká, což je další z hub. Jaroslav Malý ji objevil například na vrchu Baba u Kosmonos, což je od roku 1950 přírodní rezervace. Přestože to jsou velice ceněné a chutné houby, někdo na ně může být alergický a může po jejich konzumaci trpět například nepříjemnými žaludečními potížemi. Jak bude ale tělo na kačenku českou reagovat, to dopředu nikdo nedokáže odhadnout.

Chuťově mnohem jemnější je smrž. „Velice si jich cení zejména v hospodách, kde jsou za kilogram těchto hub ochotní zaplatit i pět set korun," poukázal mykolog s tím, že chutná po jablkách. Někomu se může zdát, že má lehce ovocně oříškovou chuť.

Nejen v lese se však můžete setkat s chorošem šupinatým, a to od dubna až do listopadu. Dokonce ho můžete spatřit, jak vyrůstá z kmene ořešáků. Napadá ale i duby či buky. „Pozor, tuto houbu můžete jíst, jen když je mladá. Pak je tak tvrdá, že ji neuvaříte ani v papiňáku. Hodí se na ovar, držkovou polévku či na řízky," dodal Jaroslav Malý.