Posledních pár týdnů bylo pro hokejovou legendu Davida Výborného hodně hektických. Nejprve dovedl coby kapitán poprvé v historii mladoboleslavský Bruslařský klub k přímému postupu do čtvrtfinále play-off, které však pro něj skončilo už ve druhém zápase na ledě Hradce Králové. Protihráč Bedřich Köhler mu pochroumal koleno a sezona, kterou už před jejím startem označil jako svou poslední v bohaté kariéře, tak pro něj předčasně skončila.

Hned vzápětí však přišla z klubu nabídka na místo sportovního ředitele, kterou Výborný přijal. Do nové funkce skočil rovnýma nohama, aktuálně právě na něm leží největší zodpovědnost sestavit společně s trenéry kádr na novou sezonu. „Je to dobré, zatím si to užívám a hokej mi nechybí," řekl Výborný.

„Paradoxně mi to zranění trochu pomohlo se v nové funkci zorientovat. Jednáme s hráči a novou funkci vstřebávám," přiblížil Výborný. Počítal v duchu s tím, že na rozhodnutí skončit nic nezmění. Věděl, že tato sezona už je definitivně poslední. „Skončila, jak skončila, o něco dřív. Když jsem odjížděl z ledu, ještě jsem doufal, že by koleno mohlo být jen natažené, ale vyšetření ukázalo, že mám vazy natržené. Stalo se, člověk věci nevrátí. Věděl jsem, že je konec. Byl jsem smířený," řekl Výborný, kterému se zranění během kariéry až neuvěřitelně vyhýbala.

Záležitost s Köhlerem považuje za uzavřenou, i když ho koleno stále bolí a omezuje. „Volal mi asi za tři dny, omlouval se a v klidu jsme si to vyříkali. Bral jsem to v pohodě. Zdálo se, že z toho byl skleslý, tak jsem ho povzbudil," pousmál se Výborný.

Na led už se přesto od té doby postavil: „Byl jsem hru zkusit v Letňanech s veterány, ale žádná hitparáda to nebyla." Právě veteránský hokej je tím, čím se prý bude udržovat v kondici.

Jeho přístup ke kabině se sice mění, ale nijak rapidně. „Nepříjemné věci jsem říkal už předtím, co jsem hrál. Vztah s hráči bude samozřejmě jiný, ale snad pořád v mezích kamarádství. Věřím, že bude výhodou, že kabinu znám. A také věřím, že jsme s kluky, kteří tady zůstanou, vsadili na dobrou kartu."

Původně zamýšlel být alespoň čas bez hokeje. „Nakonec mě oslovili kluci a zůstal jsem tady ve vedení Boleslavi," uvedl. Odmítl, že by v rozhodnutí hrál roli otec František, který tým trénuje. „To ne, největší roli zřejmě sehráli Honza Plachý s Honzou Tůmou," dodal. Zatímco dosud byl jako hráč otcovým podřízeným, nyní bude v klubové hierarchii nad ním i jeho trenérským kolegou Marianem Jelínkem. „Vnímám to pořád stejně, což je tak, že trenéři jsou alfou a omegou klubu. A tak to zůstane," zdůraznil.

Jeho otec prohlásil, že je trošku úsměvné, jak se role prohodily. „Ne, že mi bude šéfovat, to je správné. Musím ho respektovat. Hlavně myslím, že jsme na stejné vlně jak s Davidem, tak i s Marianem Jelínkem, Janem Tůmou a dalšími, co tady hokej děláme," uvedl František Výborný.

Bývalému útočníkovi Columbusu v NHL bude jistě pomáhat, co všechno má za sebou. Kromě pěti titulů světového šampiona má ve sbírce i dva bronzy z MS a jeden olympijský z Turína 2006. Se Spartou dobyl dvakrát domácí titul a zahrál si i na Světovém poháru. „Člověk si potřebný respekt vydobyl, a proto tady asi jsem," řekl Výborný.

Pomáhá mu i to, že zná většinu agentů, s nimiž absolvuje jednání. „Tudíž je to taková hra. A buď tam snaha domluvit se je, nebo není," dodal.