Jaký je vlastně ze strany veřejnosti zájem o dobrovolné darování krve? Mají v některých nemocnicích nedostatek této tekutiny?

Co se týče Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi, pak jen za minulý rok zde přibylo 388 nových dárců a podle mluvčí nemocnice Hany Kopalové mají dobrovolníků dostatek. Nicméně dárci krve se mohou hlásit neustále.

Naproti tomu odběrové středisko v nemocnici na mělnickém Podolí by nové dárce krve i plazmy uvítalo. A s nelehkou situací se musí poprat i na Nymbursku. Ani jedna z tamních nemocnic nedisponuje odběrovým místem, a tak krev musí nakupovat u větších zdravotnických zařízení. Nejbližší se nachází v kolínské nemocnici.

Čtěte také: Boleslavská voda je díky své kvalitě český unikát

Mladoboleslavská transfuzní stanice uskutečnila v loňském roce 7178 odběrů krve, 5311 plazmy a 48 odběrů separátorových koncentrátů destiček. O takový výsledek se postaralo 3934 aktivních dárců. „Už řadu let praktikujeme osvědčený systém, kdy zveme dárce podle potřeby klinických pracovišť. Každý den na ranním hlášení má laborantka a vedoucí sestra odběrového sálu informace o pacientech, jejichž stav vyžaduje podání krevních destiček. Dále je na každý den naplánovaný odběr určitého počtu dárců se zastoupením jednotlivých krevních skupin. Pokud dojde k rychlému odčerpání zásob, jsou dárci přizváni," vysvětlila primářka oddělení Jarmila Obernauerová. Tím zabraňují nehospodárnému zacházení s krví. Mladoboleslavští dárci, kteří jsou majiteli jakékoliv Janského plakety, mají zdarma městskou hromadnou dopravu a slevu na vstup do krytého bazénu.

Na Mělnicku je dárců nedostatek

Mělnicko s počtem dobrovolných dárců krve už takové štěstí nemá. Podle Blanky Siudové, která má evidenci dárců na starosti, je jich totiž stále nedostatek. „Někteří lidé jsou nemocní, nebo se třeba nemohou uvolnit z práce. Máme tu i lidi, kteří přijdou jednou nebo dvakrát a poté už nemají čas," řekla Blanka Siudová, podle níž zhruba tři čtvrtiny dárců chodí darovat takzvanou plnou krev. Krevní plazmu, která je v poslední době paradoxně nejvíce potřeba, daruje jen třetina dárců. Výpadek dřívějších dárců se daří alespoň částečně vykrývat novými dárci a prvodárci. „Během loňského roku nás navštívilo 121 prvodárců a 136 novodárců, což jsou ti, kteří už krev dávali, ale v jiném zařízení," připomněla Blanka Siudová.

Podle lékaře Zdeňka Paroulka, s nímž se dárci před odběrem pokaždé setkávají, má mělnické odběrové středisko poměrně malý okruh dárců. „Dříve jsme jezdívali například do Čelákovic, Brandýsa nad Labem, Odolený Vody nebo do Mšena. Teď dárci musí jezdit za námi, čímž jsme o některé z nich přišli," konstatoval.

Čtěte také: Debř na konci března opět rozdělí opravovaný most

Nymburk musí krev kupovat

Nemocnice v Nymburce a Městci Králové transfuzní stanici postrádá, a tak lékaři jsou odkázání na její nákup právě v Kolíně. „Zásoby pak uchováváme v krevní bance," sdělila mluvčí Nemocnice Nymburk Pavlína Stránská.

Kolínská nemocnice si však s náporem odběru krve pro ostatní zařízení dokáže poradit. „Dárců v našem registru máme dostatek. Pozitivní také je, že o dárcovství mají zájem i mladí lidé," uvedla vedoucí laborantka Zuzana Havlíková. Dobrovolní dárci v kolínské nemocnici dostávají stejně jako v té boleslavské lehké občerstvení. V Kolíně si navíc odnesou i poukázku v hodnotě 80 korun.

V Nymburce jdou dárcům příkladem i tamní strážníci. Každé tři měsíce šestice z nich dojíždí na odběry krve do Klaudiánovy nemocnice.

Dárcem může být osoba od 18 do 65, která neprodělala žloutenku typu B a C, nesmí trpět chronickým onemocněním, pro které je sledovaná, ani akutní infekcí.

Čtěte také: Dýcháme vzduch plný škodlivin? Překvapivě ne