Mnozí cyklisté využívají zejména v sídlišti Severní Město cyklistických stezek. Některé jsou nové, jiné už přeci jen vznikaly před nějakým časem.

Stezky pro chodce a cyklisty na mnoha místech křižují další silnice, přičemž lidé jedoucí na kole mnohdy ani netuší, že na většině těchto křižovatek nemají přednost.

„Zejména stezky v ulicích Jana Palacha a U Stadionu svádějí k tomu, že cyklista uhání přímo a nedbá vodorovného dopravního značení," řekl vedoucí dopravního inspektorátu Vladislav Král.

Policisté museli v poslední době na několika místech řešit srážku cyklistů s auty.
„Vodorovné dopravní značení přejezd pro cyklisty, totiž ukončuje cyklistickou stezku a tudíž cyklista nemá před vozidly žádnou přednost," řekl dále Vladislav Král.

Podle jeho slov by z důvodu vyšší bezpečnosti bylo vhodné značení na těchto místech kombinovat i se značkami svislými.

„Čáry na silnici totiž přeci jen po čase vyblednou a ne vždy se je podaří včas obnovit," řekl dále policista.

Na novějších cyklistických stezkách, třeba v ulici Na Radouči, byly čáry na silnici doplněny i svislým dopravním značením, aby byl cyklista důrazněji upozorněn, že má dávat přednost.

Na starších zůstalo jen vodorovné značení přejezd pro cyklisty. To je sice v souladu s předpisy, ale s ohledem na vyšší bezpečnost cyklistů a snížení rizika střetu s vozidly bude vhodné místa doplnit také o svislé značky.

„Tento podnět jsme předali na odbor dopravy mladoboleslavského magistrátu," řekl dále vedoucí mladoboleslavské dopravky.

„Podnět jsme obdrželi a ihned se snažíme zajistit výraznější značení na starších cyklostezkách," potvrdil informaci vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Josef Macoun.

Jak řekl, značky by měly být do křižovatek doplněny velmi rychle. Pravděpodobně se před přejezd pro cyklisty umístí značka Dej přednost v jízdě tak, jak to je na novějších stezkách.

Tak jako tak žádná značka sama o sobě nehodě nezabrání. Je tedy nutná opatrnost jak ze strany řidičů, tak ale také ze strany cyklistů, kteří stezky používají.

Mějte tedy na paměti, že přejezd pro cyklisty stezku vždy ukončuje.