"Nestíhám,“ říká majitelka cukrářství Pastelka Pavlína Niklfeldová z Mladé Boleslavi, kterou už na podzim zaplavily objednávky na klasické vánoční cukroví. Oproti minulému roku musela kvůli dražšímu máslu zvýšit cenu asi o dvacet procent. „Na zájem lidí to nemá žádný vliv, Vánoce jsou pro ně tak významným svátkem, že jsou ochotni si připlatit,“ míní cukrářka, která má neobvyklý ceník. „Neúčtuji za kilo cukroví, ale za jednotlivé kusy,“ potvrzuje s vysvětlením, že pracnější druhy s vyššími výrobními náklady jsou dražší, neplněné jsou naopak levnější. Cena za kilo se podle toho pohybuje od 300 do 390 korun.

Poklidné dny před adventním časem mají zatím v Cukrárně za rohem v Mnichově Hradišti. „Zájem pokulhává, je ještě brzy,“ říká vedoucí Miluše Henrichová, podle které cukrárna peče klasické babičkovské cukroví, se kterým se zákazníci mohou seznámit v malém ochutnávkovém balíčku.

Také v Mnichově Hradišti museli zdražit, asi o 20 korun na kilo. 

Ceny másla jdou podle Henrichové zase pomalu dolů, problémem jsou spíš stoupající ceny vajec. „Těch ale používáme na cukroví méně,“ připomíná šéfová podniku, kde stojí kilo cukroví 370 korun.

V dalším cukrářství v Mnichově Hradišti, u Tomáše Erbrta pečou sváteční cukroví za 450 korun za kilo. Je to o šedesát korun více než loni. „Důvodem je hlavně dražší máslo a vlašské ořechy. Myslím, že lidé vidí, že ceny šly nahoru a budou mít pochopení,“ věří majitel cukrárny, kde peče cukroví celá rodina. „My s manželkou, matka, tchyně a babička. Máme devět druhů. Nabízíme je hlavně na internetu,“ říká majitel cukrářství a vzpomíná na loňský rok, kdy jednomu pražskému květinářství napekli 200 kilo cukroví, které během listopadu zmizelo. A tak letos dorazila objednávka na 500 kilo.

Na stálé zákazníky, kteří už mají cukroví dávno objednané, spoléhají i v cukrárně v Bezně. „Většinou pečeme kolem 380 kilo, ale zatím máme objednávky asi na 100 kilo,“ počítá majitelka cukrárny Marcela Vašatová, která musela vinou zvyšujících se cen másla a vajec zdražit asi o 100 korun. Kilo cukroví tam letos stojí 590 korun. „Většinou děláme směs, kde nechybí slepované a vanilkové rohlíčky, ty chtějí všichni,“ vypráví Vašatová.

Cukrářka Hana Sýkorová, jedna z majitelek Cukrářské výroby Kochánky říká, že práce na cukroví je tak náročná, že se ji téměř nevyplatí dělat. „Zatím jsme na začátku, nedokážu říct, jaký bude zájem,“ krčí rameny a přiznává, že zdražení se nevyhne, protože ceny surovin rostou. „Předpokládám, že tak o 200 korun, tedy na 700 korun za kilo,“ odhaduje.