Už je to čtyřicet let. Právě letos si plavci z tělocvičné jednoty Škoda Auto připomínají 40. výročí založení novodobého mladoboleslavského oddílu plavání. Při této příležitosti se minulý týden setkali v restauraci na Rozvoji, ocenili klíčové osobnosti oddílu a vyhlásili své nejúspěšnější reprezentanty.

Na úvod si vzal slovo Miloslav Prskavec, jeden z organizátorů setkání, který připomenul historii a největší dosavadní úspěchy oddílu. Následně vyzval plavce, kterých se do nevelkého salónku namačkaly desítky, aby si v průběhu večera vyměnili historické dokumenty a fotografie.

Do síně slávy byla hned nato uvedena Linda Türkottová, Kateřina Černíková a Lucie Šilhánová a dále Leo Stránský, Jan Černík a Radek Vodička. Tedy ten nejvýkonnější výkvět. Ocenění se však dočkali i další úspěšní reprezentanti, funkcionáři, trenéři a osoby, které se do historie oddílu zapsaly vskutku nesmazatelně. Například Bedřich Hrouda.

„Těch úspěchů si nesmírně vážím, plavání je hrozná dřina. Hlavně na čas, který s ním musíte strávit. Plavcům bych popřál, aby se, když je to bude bolet, zakousli a dotáhli to do konce. Sám jsem byl před svým mistrovským titulem čtyřikrát čtvrtý a už jsem si říkal, že jestli nevyhraju, nechám toho. Zatněte zuby a výsledky to přinese," motivoval ve své závěrečné řeči mladší následovníky Leo Stránský.

Také byl vyhlášen nejlepší týmový výkon, který podala v sezóně 1994-1995 sestava ve složení L. Türkottová, P. Štěpánková, M. Šustrová, L. Cibulková, L. Šilhánová, P. Fialová, M. Prskavcová a L. Šimáňová ve finále ligy družstev. Plavkyně tehdy obsadily páté místo.

Miloslav Prskavec na závěr oficiální části programu zvěstoval velmi sympatickou novinu: „Když jsme byli na toto setkání pozvat pana náměstka Marka, ujistil nás, že oddíl bude v novém krytém bazénu plavat zadarmo."

Tuto informaci Daniel Marek, náměstek primátora potvrzuje: „V rámci určitého počtu hodin to skutečně bude zdarma."

Mladoboleslavský plavecký oddíl sice nemá takové zázemí, jako řada velkých klubů, přesto jim ve své historii dokázal úspěšně konkurovat. Přejme mu, ať je tomu tak i nadále. Třeba i reprezentativní prostory nového bazénu budou motivací.