Jak uvedl jeden z duchovních otců kulinářské akce, Ctirad Šíma, jedná se už o druhý ročník. Letos byla sice účast o něco slabší, protože řada lidí na poslední chvíli odřekla, nicméně i tak panovala skvělá nálada.

Guláš musel být samozřejmě uvařen pod širým nebem v kotlíku, jak to k létu patří.

„Každý si přinese vlastní suroviny, prostě co chcete mít, to si s sebou vezmete. Není dovolené potom v průběhu vaření odcházet domů. Soutěžící si donesou i dřevo na oheň, na kterém vaří, a samozřejmě kotlík," vysvětlil.

Asi i díky této trampské kulise panuje mezi konkurenčními kuchařkami skvělá nálada. Kolem se prohánějí děti, muži popíjejí pivo a kibicují.

„Každý z nás dává do guláše svou speciální tajnou přísadu, kterou pečlivě schovává. Já například používám originální maďarské pasty, které jídlu dodají specifickou chuť. A vynikající je také kouřová sůl, kterou tam dávám," prozrazuje Jana Mrlíková.

Maďarsko v téhle soutěži vůbec hraje důležitou roli, a nejen proto, že je domovem guláše. „Nápad na Gulášfest vznikl přesně tak, jak nejlepší myšlenky přicházejí, tedy v hospodě u piva. A přišli s tím dva Maďaři, kteří tady v Pěčicích žijí, Gejza a Robert. Letos ale zklamali a nevaří, Robert vloni vyhrál a nejspíš se bál, že by to zlato neobhájil," přidává detaily ze zákulisí Ctirad Šíma.

Všechny dámy se shodují v tom, že vaření na ohni v kotlíku je úplně jiné, než doma u plotny. „Je to zábavné, ale každý den bych to mít nemusela, přece jen je to docela náročné a když vám u míchání pořád fouká kouř do očí, je to i adrenalin," smějí se.

O vítězi rozhodne odborná porota, která dorazí až nakonec, aby nebyla ovlivněná průběhem vaření. Předseda poroty je Karel Smutný, dalším členem je Martin Melmuka, Jára Grus a Roman Procházka. Samí chlapi? „To je přece jasné, chlapi vaření rozumí úplně nejvíc," potutelně se uculuje Ctirad Šíma.

Rozhodování musí být nestranné, proto je anonymní a porotci nevědí, jaký vzorek právě ochutnávají. Jisté je jedno, každý guláš je jiný!

Pro vítěze jsou připraveny originální ceny, obrovské vařečky s „logem" Gulášfestu, jejichž autorem je pěčický František Kopřiva.

A jak nakonec porota rozhodla? Nejvíc pánům chutnal guláš Kláry Barešové, která vařila z kližky. Na druhém místě skončila Jana Mrlíková a třetí pozice zbyla na Danu Dufkovou. Ta ale zasluhuje obdiv za odvahu, přihlásila se na poslední chvíli a improvizovala s kýtou.