Něco neuvěřitelného se naskytne neznalým návštěvníkům Mateřské školky Štěpánka v Debři na okraji Mladé Boleslavi. Zajeté stereotypy jsou jasné, dítě ve školce dostane ke svačině chléb namazaný jakousi pomazánkou a čaj.

Otázkou, zda by to nešlo jinak, se i v době, kdy české děti tloustnou, mají nedostatek vitaminů, nerady jedí zeleninu a logicky dávají přednost nezdravým fastfoodům, se zjevně nikdo nezabýval. Příliš měnit stravování konečně nedovolují ani příslušné směrnice.

V Mateřské školce Štěpánka v Debři se ale rozhodli jít úplně jiným směrem, zdravějším. Začali si s dětmi doslova více hrát a naučili je něco, co si mnozí rodiče nedokáží představit ani ve snu. Naučili je jíst ovoce a zeleninu! Malé děti si samy vyberou ze zdravé nabídky, co si dají. To je do života obrovský bonus.

„Nabízíme dětem formou švédského stolu výběr ze zeleniny, ovoce, různých druhů pečiva, šunky, sýru či vejce na tvrdo,“ popisuje vedoucí stravování tamní školky Jiří Müller.

Je kolem deváté hodiny, blíží se čas typické svačinky. Děti skotačí, učí se s učitelkou, baví se. Na stolku už leží tác s krásně poskládanými plátky kiwi, nakrájenými jablky i jahodami, tác se zeleninou a miska plná kousků pomerančů. Nechybí ani různé druhy pečiva včetně celozrnného, případně i šunka a sýr.

Před svačinou si musí děti umýt ruce a pak postupně přicházejí ke švédskému stolu. Každý si vezme tác a vybere si to, co mu nejvíce chutná.
„Na výběr mají také pití – od vody, přes džus a čaj až po mléko či kakao,“ říká vedoucí učitelka debřské školy Jitka Müllerová.

Rodiče předškoláčků z Debře dost často nevěřícně zírají, že jejich potomek klidně jí i doma ovoce a zeleninu, což se dnes opravdu nevidí. Podle ředitelky mnohdy rodiče říkají, když poprvé přijdou s dítětem do školky: „Náš Pepíček nejí zeleninu, luštěniny, nesnáší rybu nebo nepije mléko atd.“ Pak se diví, když mu začne chutnat.

V Debři ale neholdují jen vitamínovým bombám. Vzácně si tu děti i zamlsají, a to když některý z malých svěřenců slaví narozeniny. „Uspořádáme malou akci, kdy všechny děti popřejí oslavenci, zazpívají si písničku a pak si všichni rozdělí dort,“ popisuje Müller.

Poněkud více práce tak má hlavně místní kuchařka. Ta si ale nestěžuje. „Naopak, vaření je nyní více pestřejší a zaměřené na ovoce a zeleninu,“ říká kuchařka Alena Rendlová.

Tomáš Ježek, Pavel Svačina