Název je odvozen podle zubrů a medoviny. Jeho autorem je Karel Bendl, ředitel Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, která v rezervaci zajišťuje chovatelský dohled. „Med pro její výrobu pochází od místních včel, které sbírají pyl i v rezervaci, kde se zubři pasou,“ připomněl Bendl s tím, že jde o přírodní produkt z kvetoucích bylin a ze stromů, které rostou na pastvině zubrů. Navíc je ryze lokální.

Zubrovinu pro město vyrábí předseda místního včelařského spolku Luboš Voborník.

„Máme dvě verze, jednu půllitrovou a druhou klasickou placatku o objemu 0,2 litru. Lahve, které pocházejí ze speciální edice, nejsou běžně dostupné,“ doplnil Karel Bendl. Stylové lahve se zubrem na etiketě doplňuje zátka zatavená včelím voskem.

Nápoj podle Bendla není žádným způsobem chemicky upravován. „Zubrovina není vařená, obsahuje propolis, zachovává všechny pozitivní vlastnosti květového medu,“ poznamenal.

Pastva divokých koní a také zubrů a praturů vytváří na rozsáhlých plochách milovické rezervace vhodné podmínky pro život původních druhů včel.
Do rezervace se již vracejí i divoké včely

Benáteckou Zubrovinu využívá město jako originální dárek pro různé příležitosti. „Když k nám nedávno přijeli zástupci partnerského polského města Pułtusk, a přivezli nám tamní pivo Żubr, byli jsme rádi, že jsme jim mohli na oplátku věnovat naši Zubrovinu,“ pokračoval Karel Bendl.

„Když jsme před dvěma lety s projektem začínali, byla kromě samotné ochrany přírody jeho dalším výrazným přínosem podpora šetrné turistiky a rozvoje regionu. Jsme velmi rádi, že se v Benátkách nad Jizerou této příležitosti tak aktivně chopili. Jde nejen o věc prestiže, ale také důležitý impuls k podpoře místních živnostníků a podnikatelů, kteří v oblasti cestovního ruchu působí,“ ocenil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina.

Zákazníci si mohou Zubrovinu zakoupit v Informačním centru na benáteckém zámku. V Benátkách chtějí zachovat vzácnost a originalitu produktu, proto je ke koupi pouze tam a případně na akcích, kde se město prezentuje.

Bývalý vojenský prostor mezi Benátkami nad Jizerou a Milovicemi je domovem velkých kopytníků od ledna 2015.

Starosta Nymburka Pavel Fojtík (vlevo) a Michal Dvořák, prezident festivalu Soundtrack.
Z posvícení a Soundtracku se soupeři nestanou