„Nemocnice jako prioritní zvolila vybudování nových odběrových místností. Byly bychom ovšem rádi, kdyby se centrální příjem podařilo spustit do konce roku, ale to bude záležet především na tempu stavebních prací. Vzhledem k tomu, že se jedná o starou budovu, je tedy velmi složité, cokoliv odhadnou. Momentálně probíhají drobné přípravné práce, jež jsou pro spuštění projektu nezbytné. Týkají se například i přestěhování některých ambulancí,“ vysvětlila tisková mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Podle ní jde v tuto chvíli do finále výběrové řízení na dodavatele této stavby. To, že je projekt opravdu na spadnutí dokazuje i to, že pozice vrchní sestry na tomto oddělení již byla obsazena. Sestra se tak od začátku podílí na přípravách centrálního příjmu a dohlíží mimo jiného i na to, aby oddělení odpovídalo nejen potřebám pacientů, ale i personálu.

„Rovněž byl stanoven i primář odpovídající za chod oddělení. Vše je tedy připravené a skutečně stojí jen na stavebních pracích. Bohužel ale zatím nedokážeme říci, kdy budou zahájeny,“ doplnila mluvčí Hana Kopalová. 

Ilustrační foto.
Cena za vodu, které navíc není dost. To Středočechy pálí nejvíc

Práce budou také pokračovat na vrátnici, tedy hlavním vchodu ze třídy Václava Klementa. První část modernizace je už ovšem kompletní.

„Hotova je první etapa a práce tedy budou brzy pokračovat. Týkat se budou levé prosklené stěny, která je v havarijním stavu. Momentálně řešíme výběr firmy, která dodá novou,“ vysvětlila Kopalová a dodala, že by k výměně mělo dojít během zimních měsíců. Vše ale záleží na stavební firmě. Návštěvníci nemocnice i v tomto případě musí počítat s tím, že vrátnice bude v průběhu prací opět na pár dní uzavřena.

„Z důvodu bezpečnosti tomu ani jinak nelze. Omezení by mělo trvat zhruba týden,“ upřesnila Kopalová s tím, že součástí druhé etapy bude i výměna vstupních dveří.

KRYTÝ BAZÉN v Mladé Boleslavi funguje více než rok a u návštěvníků se těší stále větší oblibě.
Boleslavský bazén usiluje o titul Stavba roku

Mezi výrazné a velmi pozitivní změny pak zcela jistě patří nové odběrové místnosti, které byly otevřeny teprve minulý týden. Nevyhovující prostředí se tak změnilo na moderní prostory 21. století. Největší novinkou je jistě vstup přímo z hlavního vestibulu.

Pacienti ale nejvíce oceňují nový vyvolávací systém. „Středočeský kraj investoval do této přestavby celkem šest milionů korun. Je to rozhodně velká změna oproti předchozímu stavu, kdy pacienti museli stát na chodbě v dlouhé frontě,“ řekl náměstek hejtmanky Středočeského kraje Martin Kupka. Ředitel nemocnice Ladislav Řípa pak připomněl, že se prostory nachází v nejstarší části budovy, čemuž odpovídal i jejich stav před rekonstrukcí. „Z tohoto důvodu pro nás odběrové místnosti byly hlavní prioritou. Zaměstnanci mají dnes nové prostředí a především pacienti získali čekárnu, kde mohou sedět a v klidu čekat, až přijdou na řadu,“ řekl.

Že se jedná o velkou úlevu, pak potvrzují i samotní pacienti, kteří jsou s výsledkem velmi spokojeni. „Je to tu moc pěkné a už tady nejsou dlouhé fronty. A taky si tady konečně člověk může sednout,“ pochvalovala si jedna z žen. 

V mladoboleslavském Ekocentru Zahrada byla otevřena nová expozice Vodní svět. Domov tu našel i vzácný druh parmičky, který by objeven teprve v roce 1991. V Ekocentru se lidé mohou blíže seznámit i s dalšími zvířaty, jako například agamou, chameleonem a ha
Boleslavský Vodní svět ukazuje unikát