Bavíme se o čápech bílých, což je ohrožený druh. Tento krasavec se vrátil pouze do Kosořic, Března, Mnichova Hradiště (kde je na hnízdo namířena on-line kamera, pomocí které můžete ptáky sledovat z pohodlí domova), Dolního Bousova nebo Koprníku.

„Je smutné, že více než polovina hnízd zůstala letos neobsazených. Jak jsem se dočetla, čápů bílých ubývá – což o obsazenosti hnízd svědčí. Díky velikému suchu a vysokým teplotám mnoho mláďat zahyne, své udělají i krátké, intenzivní bouřky. Jsou příliš vystaveni nepřízni počasí, a to se jim stává osudným,“ uvedla předsedkyně ČSOP Klenice Milada Vrbová.

Čáp bílý hnízdí v Evropě, střední Asii nebo severní Africe. Do Česka se po zimě vrací na přelomu března a dubna, na zimoviště v subsaharské Africe pak odlétá během srpna. Podle ornitologů vznikla v Africe také menší hnízdní populace z ptáků, kteří se nevrací do Evropy. Od poloviny 19. století čáp kvůli industrializaci zemědělství, vysoušení mokřadů a změnou luk na pole postupně z Evropy mizel. Situace se začala zlepšovat až v 90. letech 20. století.

Čáp si svá hnízda obvykle staví na nepoužívaných komínech, střechách, sloupech, ale postaví si jej třeba i na posedu. Čápi tvoří stálé páry, mívají až pět vajec, na kterých sedí přibližně měsíc. Mláďata krmí dva měsíce. Čáp se žijí hmyzem, hlodavci a žábami.

Příbuzným čápa bílého je čáp černý. Jeho počty mírně narůstají, a to možná proto, že žije spíše v lesích na stromech, kde bývá ukryt před rozmary počasí.

„Pokud žijete v blízkosti čapích hnízd, dejte nám vědět pokud se náhodou na neobsazeném hnízdě čáp objeví nebo na obsazeném se jim bude snažit někdo ublížit,“ dodává Vrbová.