Nešla byste v úvodu rozhovoru se mnou na bůček? Na takovou malou svačinku?
(smích) Bůček je považován za takové nevhodné jídlo pro každého. Pravda to ale není. Bavíme se o individualizaci stravy – to znamená, nebudu-li obézní, budu fyzicky pracující muž, tak můžu jít klidně i na bůček. Mně bůček nechutná, takže s vámi na bůček nepůjdu. Ale v určitých obdobích mi chutná slanina. Třeba když je mráz, nebo když odhazujeme sníh, tak je to docela dobrý zdroj tuků. Představa, že existuje ze zásady špatná, nebo ze zásady výborná potravina, je chybně. Nic takového není.


Takže jíst všechno, ale s mírou?
Strava má být pestrá a má být přizpůsobená výšce, váze, věku, zdravotnímu stavu a aktivitám. Nemůžeme proto všem dát stejný jídelníček. Je to stejná hloupost, jako kdybychom chtěli všem dát kombinaci tričko s krátkým rukávem, sukně, vysoké podpatky… Polovina populace to nemůže, protože to jsou muži, další polovině ze zbylé poloviny to nebude kvůli tomu, že mají jinou výšku a jiné objemy. Další části lidí se to nebude líbit a hodit k jejich aktivitám. Takže pokud to takhle řekneme, bude to platné tak pro deset procent lidí.


Jaký je vůbec váš jídelníček? Teď koukám, že tady právě pijete vodu…
Vzhledem k tomu, že normálně snídám, normálně svačím – dokonce si s sebou vezu i ovoce. Takže jediné, co už teď doplňuji, je voda. Pokud mám dny, kdy jsem neustále na cestách, tak si všechno jídlo vezu s sebou v miskách. Řada libí by řekla, že v případě takovýchto aktivit, nemají čas na jídlo. Je to jen normální výmluva! Ráno jsem si dala müsli, ke svačině jsem měla hroznové víno s jogurtem, k obědu pak těstovinový salát. No a na večeři už budu doma.


Říká se, že snídaně je nejdůležitější jídlo vůbec. Jak by vlastně měla vypadat?
Přesně tak! Ale znovu záleží na člověku. Takže pokud půjde o ženu, která duševně pracuje, má sedavé zaměstnání, je střední postavy (do 170 cm a asi 60 kg) a nemá cukrovku ani žádné jiné zdravotní problémy, může si dát 50 gramů müsli, k tomu ideálně bílý jogurt a například i ovoce. Lidé, kteří si ráno dávají kávu, by ji měli nahradit zeleným čajem, který má stejný kofeinový efekt, a pokud sladí, tak třtinový cukr. Ráno je navíc období, kdy si člověk může dát více sladkého, takže ženy si mohou dát i ovesné lívance, které jsou velmi dobré.


Je večer. Lidé sedí u televize s kolou a brambůrky…
Tak za prvé bych doporučila moc na televizi nekoukat, jednak tam toho moc k vidění není a navíc takovéto pasivní zábavy je v poslední době mnoho. Ale místo brambůrků je lepší uzobávat zeleninové saláty, něco, co obsahuje více tekutiny. Například okurka hadovka, k tomu paprika – no už se mi ženou sliny – a trochu sýru, třeba ještě vlašské oříšky. Když tohle budete uzobávat, tak do sebe na noc dostanete kvalitní zdroj bílkovin. Přes noc nebude vaše svalovina trpět.


Znovu startuje váš pořád v televizi. V těch předchozích jste otevřela řadu ledniček. Co vás jako lékaře nejvíc šokovalo?
Velice mě překvapilo, jak nekvalitní potraviny lidé kupují. Fascinuje mě, jak jsou schopni, aby opticky ušetřili korunu, si nakoupit procházející a výživově nevhodné zboží. Ať jde o nahnilé ovoce – zdroj toxických látek, či procházející uzené výrobky, což může být zdrojem průjmových onemocnění. Málokdo si pak asi uvědomuje, kolik to poté všechno stojí. Kromě bolesti je to i zameškaná pracovní doba a v době placení poplatků u lékaře to stojí i peníze. Chtěla bych proto apelovat: ušetřené pětníky jsou na zdraví strašně drahé! To mi věřte!


Jaké jsou nejhorší potraviny?
Jednoznačně to jsou uzeniny. Jsou totiž zdrojem karcinogenních látek. Uzeniny se jinak než uzením nedají udělat. Prakticky si dehty zanášíme trávicí trakt. Navíc jsou zdrojem obrovského množství solí, se kterým si náš systém neumí poradit. Takže rozhodně to jsou uzeniny a z nich ještě párky. Hrozná věc. A pokud je dáváme dětem, tak si musíme uvědomit, že se chováme absurdně. Pokud kupujeme kojenecké vody a pak jim dáme párek… Kojenecké vody jsou vody, které mají nízký objem dusitanů a dusičnanů z půdy. Snažíme-li se o zdraví svých dětí, tak musíme minimálně do věku sedmi let úplně všechny uzeniny vyloučit.


Z ledniček jste vyházela strašného množství jídla a lidem se to většinou moc nelíbilo. Nebyla to opravdu škoda vyhodit?
Je pravda, že někdy své potraviny tvrdě bránili. Ale v tom konkrétním případě byl obsah jejich ledničky v přímé souvislosti se zdravotními potížemi. Když diabetikovi vyhodím zdroje cukrů, tak mu „zachraňuji život“. Vyhodím-li někomu, kdo trpí vysokým krevním tlakem, potravinu nacpanou solí, tak mu šetřím za léky a prodlužuji mu život! Medicína je o spolupráci a pokud pacienti nechtějí, tak je zbytečné jim cokoliv z lednic vyhazovat. A co se také týká vyhozených potravin, je nutné říct, že část z nich byla většinou už prošlá. Nebylo to u všech, ale asi u 70 procent lidí. Dokonce jsem také slyšela – chudáci africké děti – ale kdyby africké děti dostaly tyto špatné potraviny, tak by nehladověly, ale rychle by zemřely!


Blíží se léto, asi většina lidí bude chtít zhubnout do plavek. Co mají udělat proto, aby rychle zhubli?
Velmi zvýšit pohyb. Pokud chcete rychle, tak musíte velmi rychle zvýšit pohyb. (smích) Opět záleží na věku, na vaší výšce, zdravotním stavu… Je třeba zvážit, jaký sport mě baví, který mohu dělat pořád a bez zvláštního vybavení a bez velkého časového zatížení. Pokud mě baví jízda na kole, bude to kolo, pokud je to tanec, bude to tanec – klidně při vaření. Každopádně sledovat, zda jíme pravidelně, nejméně třikrát denně. Pokud chceme redukovat objemy, tak minimálně pětkrát denně. Sledovat množství tekutin. Snížit množství alkoholu a hlavně připadat pohyb.