Když Jan Smutný na podzim ve volbách neuspěl, mluvil o tom, že v práci, kterou jako poslanec začal, chce pokračovat i nadále, byť bez politického mandátu. Jak se mu to povedlo a kde je půl roku poté?

Zůstal za vámi zákon o podpoře sportující mládeže, kde jste navázal spolupráci s českým olympijským výborem. Daří se vám na ni navázat?

Musím se pochlubit, že ano. V tuto chvíli pracuji pro český olympijský výbor na projektu Celé Česko sportuje, konkrétně šéfuju olympijskému víceboji, který byl odstartován 1. dubna. Je to projekt, kam se mohli a ještě vlastně dva dny mohou hlásit základní školy.
Zatím jich tam máme zhruba 400, z Mladoboleslavska je to škola v Debři a v Benátkách.

O co v tom projektu jde?

Navazuje to vlastně na práci, kterou jsem dělal už v parlamentu. Zjednodušeně řečeno, chceme co nejširší skupině dětí umožnit sportovat, a nejde v žádném případě o výkon, nebude tam měřitelsnost. Chceme děti dostat ve volném čase do tělocvičen a ukázat jim, že sport je fajn a je to důležitá součást života. Primárně nám jde o děti z rodin, které si nemohou dovolit platit za sportovní kroužky svých ratolestí horentní sumy. Těm chceme otevřít tělocvičny zadarmo a říct jim, aby se hýbali.

Takže ten zmíněný sedmiboj je vlastně teprve taková příprava?

Přesně tak, mapujeme si terén. S tělocvikáři a řediteli škol budeme řešit , jak se jim sedmiboj líbí, ale i budeme se snažit zjistit i to, co chybí dětem k tomu, aby sportovaly. Od tělocvikářů bychom rádi zpětnou vazbu v podobě toho, co je potřeba po materiální stránce, po stránce možností cvičitelských, trenérských, kantorských…

V parlamentu jste byl aktivní i v oblasti cestovního ruchu, tady taky pokračujete?

Přesně tak, pracuji pro Asociaci horských středisek, kde jsem v pozici projektového manažera pro styk s veřejnou správou. A ještě mám jednu čestnou funkci, jsem členem národní rady pro sport, kterou vede ministr školství Marcel Chládek. S tím souvisí další moje aktivita, působím jako poradce ministra školství pro sportující mládež. Aktivit mám sice hodně, ale všechny se dotýkají jednoho tématu.

Před sebou máme podzimní volby, plánujete návrat do politiky na komunální úrovni?

V tuhle chvíli vím jistě, že do vysoké politiky nemířím, i kdyby nakrásně byly nové parlamentní volby. Ovšem za dobu svého působení jak tady v Mladé Boleslavi, tak v parlamentu jsem načerpal řadu zkušeností, a rád bych je zúročil ve prospěch našeho města. Upřímně řečeno, znám takové ty nezbytné cesty a kontakty, které mohou být využity městu ku prospěchu. Mým cílem je pak hlavně to, v čem cítím určitou rezervu, tedy vzít Škodovku za ruku a říct: „Pojďte do toho s námi.“ Mám pocit, že to se současnému vedení města nedaří tak, jak by to bylo optimální.