Úřad je od konce roku 2019 přestěhován do zrekonstruovaného statku. V jedné jeho polovině lze vyřizovat úřední záležitosti a druhá posloužila jako dům služeb. Místní sem přicházejí třeba na manikúru či na pedikúru. Na budovy ale ještě navazuje dvůr a prostorná stodola.

„Můj velký sen je dokončit tento objekt. Stodolu za úřadem bychom rádi předělali na obřadní místnost,“ uvedla brodecká starostka Edita Nová.

Deník na návštěvě.Zdroj: DENÍK

Tento krok však nemá význam pouze pro svatebčany. Byl by také velmi praktický. „Máme matriku a oddává se u nás. Máme na to však jen takový nelibě vonící kamrlík. Jsou tam cítit vlhké zdi a místnost je velmi malá,“ podotkla starostka.

S ženichem, nevěstou a dvěma oddávajícími úředníky se do stávající oddací místnosti, která je v budově starého úřadu, vejde asi deset lidí. „Myslím, že si naše obec zaslouží reprezentativnější prostory,“ okomentovala Edita Nová.

Divadlo Mladá Boleslav
Mladoboleslavské divadlo neplánuje a čeká. Částečně se přesunulo na internet

Kromě toho všeho snoubenci o stávající oddací prostory moc nestojí. Vzhledem k nízkému počtu matričních úkonů tak Brodcům hrozilo, že by jim nadřazené úřady mohly matriku zrušit. Vedení městysu muselo situaci řešit s ministerstvy a nakonec se zrušení matriky podařilo odvrátit.

„Na matriky jsou totiž navázané pošty. Tam kde je matrika se pošta nesmí zrušit. Do budoucna by nám tedy hrozilo, že bychom přišly o dvě instituce,“ objasnila starostka.

Altán i starobylé sochy

Edita Nová by pro venkovní plochy chtěla parkovou úpravu. Vše by měl doplnit altán určený k venkovním svatbám. Do stodoly by se pak mohly vrátit sochy, které jsou nyní v depozitáři mnichovohradišťského zámku.

„Jedná se o Mariánské sousoší, které jsme měli na návsi. Je z pískovce, kterému již nesvědčí, aby byl umístěn venku. Rádi bychom tyto sochy zasadily do nové obřadní síně,“ popsala starostka, podle níž by místo mělo přidanou hodnotu a zároveň by se Brodcům vrátil jejich majetek.

Jiří Škvrna se o víkendu s dalšími boleslavskými otužilci vyfotil v ledové vodě
Závody zhatil koronavirus. Otužilci alespoň trénují na novém okruhu

Brodce už k vybudování nové obřadní síně mají stavební povolení i projekt. Edita Nová by pak na jaře chtěla vypsat výběrové řízení na zhotovitele. „Šlo by o investici tři až čtyři miliony korun. Uvidíme, jak to dopadne. Navíc by bylo škoda, aby tento areál zůstal nedokončený,“ dodala starostka.