Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Boleslavský deník nabízí před zítřejší večeří pár užitečných rad...

Praha - Kapr a bramborový salát budou zítra večer na štědrovečerním stole chybět málokde

23.12.2013 1
SDÍLEJ:

Kuchař David ŠašekFoto: Pavel Hanuška

Možná právě v těchto chvílích se „vrháte" na kapra a čeká vás příprava salátu. A možná vám proto přijde vhod pár zaručených tipů a rad, které používá odborník. Deník oslovil Davida Šaška, šéfkuchaře v pražské restauraci Coda v hotelu Adria na Malé Straně. Je totiž také spoluautorem nové knížky plné zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních. Ta kniha se jmenuje Umění vařit z vody. A co nám David Šašek dává za rady? Tady jsou:

Kapří ocasy

Kapří ocasy jsou plné kostí a jsou ideální k vytvoření zajímavého snacku, který nám může zpestřit štědrovečerní stůl. Ocasy z kapří filety nakrájíme na tenké, asi 1mm silné plátky. Rozprostřeme na utěrce, osolíme a důkladně prohodíme v mouce. Poté smažíme mírně asi na 160 stupňů Celsia v oleji do světle zlaté barvy. Po usmažení, když začnou chipsy šustit, vysypeme je do misky s ubrouskem a můžeme konzumovat. Ideálně k vínu.

Bramborový salát

Na salát dělám jednoduchý nálev, který zamíchám do ostatních surovin a nechám dva dny uležet v lednici. Jednoduchý recept: Bramborový salát klasický typ (asi 10 porcí): 800 g vařených brambor ve slupce, 250 g vařené mrkve, 80 g vařeného celeru, 80 g vařené petržele, 230 g nakládaných okurek, 2 vařená vejce, 50 g šalotky Zálivka: 300 g majonéza, 100 g hořčice plnotučné, 100 g láku z nakládaných okurek, 25 g octa, 12 g soli, 15 g cukru.

Ingredience na bramborový salát nakrájejte na drobnější kostičky (šalotku najemno) a vložte do prostornější mísy. Pak smíchejte dohladka ingredience na zálivku a nelijte na brambory. Krátce, opatrně, ale důkladně promíchejte, aby nedošlo k rozmačkání brambor. Přendejte do čistého kontejneru s víčkem, uložte do lednice (max. 4  – 5 stupňů Celsia) a nechte 48 hodin odležet. Salát bývá prvně trochu řidší konzistence a mírně nakyslý, ale do druhého dne se dobře rozleží a brambory absorbují přebytečnou tekutinu. Zůstane příjemně šťavnatý

Vykostění ryby

Technik k vykostění ryb je celá řada. Uvedl bych jednu z nejpoužívanějších a nejlépe použitelnou na sladkovodní šupinaté ryby.
–    Vykuchanou a šupin zbavenou rybu si položíme na prkénko (doporučuji podložit si rybu ještě vlhkým hadrem, aby nedocházelo ke klouzání) a hned za žaberní kostí udělat šikmý řez směrem shora dolů ke středu hlavy.
–    Pak uděláme dlouhý řez na hřbetě od hlavy k ocasu tak, aby nůž úplně kopíroval hřbetní kosti a ploutev z každé strany. Dále odtáhneme palcem maso od hřbetní kostry a opatrně delšími řezy špičkou nože, odřezáváme maso od hřbetu směrem k trupu. Poté kopírujeme dlouhé kosti trupu, až ke středu břicha.
–    Pokud jde o sladkovodní kaprovité ryby, které mají mnoho malých kostí, můžeme pak ještě celý filet položit kůží dolů na prkénko a ostrým nožem naříznout filet po milimetrových rozestupech od přední části k ocasní na jakýsi vějíř tak, aby ale maso zůstalo na kůži a nedošlo k jejímu proříznutí. Kůstky se tak rozmělní, takže je téměř necítíte a odpadá pro mnohé nepříjemné vybírání kostí na talíři.
Za nejdůležitější věc při vykosťování ryb považuji použít perfektně nabroušený nůž. Maso ryb je jemné a měkké a tupý nůž by ho mohl hodně rozmačkat a potrhat. Nehledě na to, že při použití tupých nožů vzniká nejvíce nepříjemných úrazů. Musíte totiž místy vyvinout velkou sílu a pak mnohdy dochází ke smeknutí nože.

Rybí polévka

Do polévky z jednoho kapra přidám ještě asi 300 – 400 g vnitřností navíc a do základu vložím jednu až jednu a půl hvězdičky badyánu. Polévka dostane úplně jiný rozměr.

(Odkaz na novou knížku plnou zajímavostí a receptů ze světa sladkovodních ryb: www.fishmenu.eu)

Autor: Jiří Macek

23.12.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
V rámci světového dne úrazu dorazily do Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi i dvě třídy dětí ze Základní školy Kosmonosy.
14

OBRAZEM: Děti se učily první pomoc, pak si prošly nemocnici

Ilustrační foto.

Ve středu v Deníku: prvňáčci ze ZŠ Brodce a ZŠ Bezno

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Boleslavské divadlo finišuje s premiérou

Mladá Boleslav – Na prknech Velké scény mladoboleslavského divadla se už tento pátek uskuteční další letošní premiéra. Bude jím hra Deburau.

Kandidátní listina bez žen? Ve středních Čechách mohou voliči najít jedinou

Střední Čechy – O křesla v Poslanecké sněmovně se ve Středočeském kraji celkem – na všech 26 kandidátních listinách, které nyní voliči nacházejí ve svých poštovních stránkách – uchází 754 kandidátů, jejichž průměrný věk dosahuje 46,4 roku. Z nich je 210 žen (tedy 27,85 procenta). V jejich případě činí průměrný věk 47,1 roku.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení