„To jsou nárazy větru jako prase. Volal jsem i hasiče, protože cestou z Bělé pod Bezdězem na Boleslav byl přes cestu spadlý strom, s autem mi ten vítr docela cvičil. Když jsem jel za dvacet minut zpět, strom byl uklizený, hasiči museli máknout,“ uvedl Marek Brzobohatý z Bělé.

Naopak Jiří Dimitrov hlásí, že v Debři nad Jizerou, u Jizery, vane velký vítr, ale škody v místě nejsou.

Ilustrační foto
Očekávaný vichr mění víkendové plány řadě lidí připravených bojovat s následky

S ohledem na průběh počasí byla v Mladé Boleslavi v pohotovosti i firma Compag. „Ta je kontaktu nejen s městskou policií, ale také s primátorem města, aby mohla reagovat na aktuální stav v ulicích města automobilů,“ uvedla mluvčí Compagu Hana Kopalová.

V neděli dopoledne firma Compag začala navážet protipovodňové pytle do příměstské části Podlázky. Compag od rána zasahovala na řadě míst, a to i na stavbách, kde nejsou pracovníci v neděli na stavbě. Na řadě míst jsou pokácené stromy, dopravní značky a kontejnery. „Důvod okamžitého zásahu firmy Compag je jasný – zajištění bezpečnosti v ulicích Mladé Boleslavi,“ dodala Hana Kopalová.

„Je to mazec, na zahradě mám uklizeno. Alespoň, že zatím střecha drží, elektrika zatím jde, dokonce i internet,“ napsal na facebook známý boleslavský hudebník Pavel Rejnart.

„Matračka z trampolíny lítala po zahradě jak peříčko. A já za ní, ale chytil jsem ji,“ spíše úsměvně řešil vítr Jaroslav Macek z Kněžmostu na Mnichovohradišťsku.

Trochu mi to tady lomcuje se střechou a fučí to jak v úle, ale já ven patu nevystrčím, jsem po nočním hraní,“ reagoval na počasí další hudebník, Milan Frumar z Benátek nad Jizerou.

„Hrůza, v Loukově i okolních obcích od rána bez proudu, tudíž nic nefunguje ani voda. Jizera pod loukovským mostem je těsně před vylitím a všude popadané větve, občas i stromy. Krásná neděle,“ napsala Romana Staffenová z Loukova.

Ve 13.50 hlásil Karel Popovič, že elektřina v Ptýrově u Mnichova Hradiště je opět zapojena.

Ilustrační foto
Bytů je málo. A jsou drahé

Knězmostští hasiči během dopoledne zasahovali devětkrát, a to především u popadaných stromů. V obci Buda byla vyvrácena i dopravní značka. To v ulicích Mladé Boleslavi řádil vítr aktivněji. Na třídě TGM, u kruhového objezdu, spadl strom přes chodník a ze silnice ho museli ořezat hasiči. Stromy padaly i v Čechově ulice, na obou stranách komunikace pod Astonkou nebo v Sadové ulici. Stromy naštěstí padaly směrem od rodinných domů. Po půl druhé odpolední se vítr znatelně uklidnil. 

První problémy začali hasiči a především pak železničáři řešit už ale kolem sedmé hodiny ráno. To musela být uzavřena železniční trať mezi stanicemi Mladá Boleslav hlavní nádraží – Katusice. Na koleje napadalo několik stromů. O chvíli později byla výluka protáhnuta až do Mšena.

Bez vlaků pak zůstala i železniční trať mezi Bakovem nad Jizerou a Českou Lípou, i zde trať zatarasily strom. Jak ale informovaly České dráhy, náhradní dopravu autobusy se nepodařilo cestujícím zajistit. 

A stromy padaly i na dalších místech, například v okolí Katusic nebo na dálnici D10 v celém svém úseku, kde prochází lesem. V průmyslové zóně na okraji Mladé Boleslavi, poblíž letiště, serval vítr i část střechy jednoho z obchodů.

Už od rána se stovky domácností ocitly bez elektřiny. „Jen co jsem vstala a chtěla si uvařit čaj k snídani, tak to vypadlo. Navíc mám kamna na elektřinu, takže jsem nemohla ani topit,“ uvedla pro Boleslavský deník Jiřina Zimová z Čachovic. Podobné to bylo třeba i v okolí Ptýrova nebo Bukovna. Tam padající strom přetrhl dráty vysokého napětí. Obec proto nechala silnici z bezpečnostních důvodů zcela uzavřít. Dráty totiž ležely na silnici i v poli.

V Mladé Boleslavi byl po celý den uzavřen lesopark Štěpánka. Všechny vstupy do něj byly zataraseny páskou městských strážníků. Stejně tak i silnice podél Jizery v Podlázkách, přes silnici tam spadly hned čtyři stromy.

„Těsně před polednem zasedala povodňová komise v Mladé Boleslavi. Je předpoklad dosažení druhého a možná i třetího stupně povodňové aktivity v Bakově nad Jizerou. Mladá Boleslav je připravena technicky a materiálně konat opatření k zabezpečení krizových lokalit na území města. Situaci rovněž komplikuje silný vítr. Z toho důvodu je dočasně zakázán vstup do parku Štěpánka, kde v důsledku pádu stromů nebo větví hrozí nebezpečí úrazu. Vzhledem k extrémně silnému větru dbejte zvýšené opatrnosti a sledujte informace ve sdělovacích prostředcích,“ uvedl radniční server mb-net.cz.

Den Středočeského kraje v muzeu Mladoboleslavska.
OBRAZEM: Den Středočeského kraje v muzeu Mladoboleslavska