Projekt Jak chutná Boleslavsko, v jehož rámci posílali občané staré regionální recepty, včeravyvrcholil vyhlášením výsledků.

Do této regionální soutěže nakonec přišlo 32 receptů.

Odborná porota posoudila šest vybraných receptů ve finále a stanovila jako vítěze recept na dobrovické řepánky. Na druhém místě skončil recept Jizerský kapr na smetaně a na třetím recept na polévku Hladká Ančka. Tato polévka získala také novinářskou cenu.

Při vyhodnocení projektu v restauraci Rozvoj nechyběli jeho iniciátoři poslanec Jan Smutný a Tomio Okamura (viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur), dále historik Karel Herčík, primátor Raduan Nwelati i zástupci restaurací a další partneři projektu.

Projekt Jak chutná Boleslavsko probíhal pod záštitou primátora Mladé Boleslavi. Má podpořit cestovní ruch a zvýšit návštěvnost turistů v Mladé Boleslavi a okolí. Zájemci mohli posílat staré recepty na regionální speciality s příslušným příběhem k jejich původu. Nejlepší místní speciality, objevené díky této soutěži, by se měly objevit i v nabídce místních restaurací a stát se tak velkým lákadlem pro potenciální návštěvníky Mladé Boleslavi a okolí.

„Jsem velmi mile překvapen, že se zde sešlo 32 receptů. Jsem také velmi rád, že se staročeská bramboračka dostala do finále, protože je to jedna z polévek, které mám osobně velice rád,” řekl primátor Raduan Nwelati a vyjádřil naději, že místní restaurace aktivně zareagují a zařadí tyto speciality do svých jídelníčků.

Poslanec Smutný poděkoval všem partnerům projektu i soutěžícím za jejich recepty. Připomenul také, že vůbec první prezentace tří vybraných receptů z této soutěže byla v rámci Svatováclavské jízdy historických vozidel. Tomio Okamura uvedl, že po úspěšných akcích Jak chutná Praha a Jak šmakuje Moravskoslezsko je toto třetí podobný projekt v České republice.

Všichni přítomní se shodli na tom, že by projekt měl pomoci přilákat turisty na tyto speciality, které určitě ocení i mlsné jazyky. Na dnešní akci mohli porotci ochutnat posoudit šestici finálových jídel, kde kromě třech oceněných byly i vinné klobásy, česká bramboračka a buchty Vojačky. Jako zajímavost mohli ochutnat dezert Michalovická Putna.

Recepty:

Dobrovické řepánky? Příjemně vláčné sladké potěšení, kterému neodoláte…

Řepánky jsou tradiční pochutinou z cukrové řepy, jejichž výroba je typická pro oblast, kde se řepa pěstuje. Takovou oblastí je Polabí a zvláště město Dobrovice, které je kolébkou řepařství a cukrovarnického průmyslu. Na tradici těchto regionálních buchet s řepou a mákem jsem navázala ve spolupráci s Dobrovickými muzei.

Cesta za tradičními řepánky, jak si je pamatovali starousedlíci, však nebyla jednoduchá. Přesný recept byl v Dobrovici téměř zapomenut. Oslovila jsem tedy několik starších místních obyvatel, povětšinou baráčníků a podle jejich vzpomínek a rad zkoušela výrobu Dobrovických řepánků tak dlouho, až se zrodil řepánek, který chutí i tvarem připomínal to, co si lidé pamatovali z dětství.

Dobrovické řepánky se dostaly i mezi tradiční regionální pokrmy představované v populárním pořadu Ceské televize Toulavá kamera ochutnává Cesko.

Nyní si na těchto řepáncích mohou pochutnat nejen místní obyvatelé, ale i návštěvníci cukrárny na náměstí a po předchozí objednávce i návštěvníci Dobrovických muzeí, jejichž prohlídka Muzea cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice může být pak ještě sladší. Vynikající a slaďounké řepánky se budou podávat i na Cukrových slavnostech konaných 1. října 2011 v Dobrovických muzeích.

Ingredience:

Těsto (zhruba na 30-40 ks řepánků):

800 g polohrubé mouky, 160 g cukru krupice, 200 g másla, 3 ks vejce, I mléka, 1 kostka droždí, sůl a 1 střední bulva řepy

Postup:

Mouku prosejeme do mísy a přidáme cukr a sůl. Promícháme a do důlku rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Když droždí vze jde, přidáme rozpuštěné máslo a vejce a propracujeme vařečkou těsto. Těsto hněteme tak, aby se do něj dostal vzduch a to tak dlouho, dokud se nelepí na mísu. Potom těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout asi 1 hodinu.

Potom těsto vyklopíme na vál, ukrajujeme dílky, které prsty rozmačkáme a plníme nádivkou (níže). Zabalíme a vytvarujeme bochánek. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova a po vytažení ihned potíráme rozpuštěným máslem.

Náplň:

Bulvu cukrové řepy omyjeme, oloupeme, uvaříme bulvu v celku, nastrouháme. Mák umeleme, povaříme s mlékem. Osmaženou řepu a povařený mák smícháme.

Libuše Krejbichová, Dobrovice

Výborný kapr z Jizery nejen na Vánoce

Na Jizerského kapra na smetaně nejprve porota nebyla příliš natěšená, nakonec a vybojoval skvělé druhé místo.

Mnozí byli překvapení, jak zajímavě dobře se dá kapr také připravit. Zapomeňte na vánoční smažení…

Ingredience

6 - 8 porcí kapra zbavených páteřní kosti

3 velké cibuje

2 menší žluté papriky

4 střední rajčata

5 stroužků česneku

1/4 l smetany na vaření

bílý pepř, sůl

Postup

Kapra osolíme, opepříme (trochu více) a necháme odležet 2 hodiny.

Porce kapra po obou stranách prudce opečeme (cca 1 minutu) a odložíme na talíř. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a na výpeku zesklovatíme.

Do zapékacího pekáčku poklademe 1/2 opečené cibule. Pod každou porci kapra dáme na jedku cibuli 2 kolečka papriky, 2 kolečka rajčat a plátky česneku.

Vše mírně podlijeme výpekem a trochou vody, přiklopíme a 20 minut zapékáme na mírném ohni. Poté zalijeme smetanou a zapékáme tak, aby smetana mírně zhoustla. Podáváme s vařenými opečenými, na plátky nakrájenými brambory.

Vojtěch Brož, M. Boleslav

Polévka Hladká Ančka

Polévka Hladká Ančka může leckomu připomínat kyselo či kulajdu, ale není tomu tak, jde o starý boleslavský recept, který si jistě najde spoustu příznivců. Autorka recept našla vepsaný po předcích nad plotnou, kde léta visel.

Ingredience

1,5l vody

30dkg brambor

3 bobkové listy

3 kuličky pepře

2 kuličky nového

koření

sůl

4 vajíčka

0,25l smetany

hladká mouka

ocet (přidat do talíře, kdo to tak má rád )

Postup:


V osolené vodě vaříme na kostičky nakrájené brambory a koření… Natvrdo uvařená vajíčka nakrájíme, přidáme do vařící polévky. Nakonec rezkvedláme hladkou mouku ve smetaně a polévku zahustíme.

Lucie Jonášová