Nicméně volání po větším zastoupení něžnější poloviny lidstva v politice boleslavské strany a hnutí příliš nevyslyšely.

Zatímco celorepublikově je průměr žen na kandidátkách 32,23 procenta, v Mladé Boleslavi je to pouze 28,1.

„Ačkoli na komunální úrovni najdeme žen nejvíce, je jich stejně celkově pouhá čtvrtina oproti polovině žen, které v obcích reálně žijí. Bylo by zapotřebí překonat alespoň takzvanou kritickou hranici 30 procent, kterou je nutné překročit, aby ženy začaly být v politice více vidět a slyšet," říká Marcela Adamusová z Fóra padesát procent, které problematiku dlouhodobě sleduje.

Na boleslavské kandidátce přitom z jedenácti stran a hnutí, které chtějí na radnici, stojí žena v čele pouze u Strany zelených (Jana Horáková).

Sociální demokraté mají na druhém místě Jiřinu Hančarovou, v hnutí Otevřená radnice hájí třetí příčku Gabriela Macháčková.

O místo v zastupitelstvu se uchází celkově 363 lidí, z toho je ovšem žen pouze 102.

„Celkově nominovali nejvíce žen Nezávislí pro Mladou Boleslav (54,5 procenta). Na volitelných místech najdeme nejvíce žen (konkrétně čtyři v první desítce) u KDU ČSL a Strany zelených," komentuje statistiky Marcela Adamusová.

Co se týká vyváženosti poměru mužů a žen, nejhůře je na tom v Boleslavi spojení Ano 2011 a Volby pro Mladou Boleslav.

Na jejich kandidátce najdeme z třiatřiceti lidí pouze čtyři ženy, a na volitelném místě je dokonce jen jedna na 6. příčce figuruje Jana Hladíková.