Na jediné boleslavské vinici, která před třemi lety vznikla na svahu nad Ptáckou ulicí nad Podstupenským pramenem, čekají až o pětinu větší úrodu než při loňské první sklizni. Podle Ivy Bílkové z firmy, která o vinici pečuje, rozhodne ale až srpen a září, kdy hrozny dozrávají. Zatím je to ale na dobré cestě,“ říká s nadějí.

Panenské Cuvée, jak se boleslavské víno jmenuje, je bílé suché víno vytvořené z odrůd Johanniter a Solaris.

Na Travinách u Benátek nad Jizerou přišla na svět dvě nová mláďata zubrů.
Mláďata přišla na svět v zubří porodnici

Réva v Boleslavi

Přestože je Mladá Boleslav známá jako město automobilů, také tam zrají hrozny na malé vinici. Na svahu nad Ptáckou ulicí nad Podstupenským pramenem vznikla před třemi lety. V loňském roce tam konečně sklízeli úrodu a dočkali se prvního vína, které mohli zájemci poprvé ochutnat v listopadu na pátém ročníku Slavností vína. Panenské Cuvée, jak se víno jmenuje, je bílé suché víno vytvořené z odrůd Johanniter a Solaris s příjemnou ovocnou chutí Letošní úroda by měla být až o pětinu vyšší než loňská.


„Má příjemnou ovocnou chuť. Navíc dopadlo dobřei při hodnocení odborníky, chválil náměstek primátora Daniel Marek, který s nápadem pěstovat ve městě automobilů vinnou révu před časem přišel.


Jarní mrazíky, které zasáhly české a moravské vinice, připravily o některé keře i boleslavské vinaře. „Naštěstí byla vinná réva v dobré kondici a zahojila se, připomíná s úlevou Iva Bílková, podle které na vinici v ledovém jaru uhynulo asi deset rostlin.


Horší zkušenost má Robert Žára z mělnického vinařství Bettina Lobkowicz. „Už teď víme, že ztráty kvůli jarním mrazíkům mít budeme. Odhadem až čtvrtinu,“ přiznává vinař, podle kterého se ale mrazy nepodepíšou na kvalitě vína.

„Pro kvalitu je rozhodující právě konec srpna a září, tedy doba dozrávání, kdy dochází i k tvorbě cukru,“ vysvětluje Žára.

Ve vinařství mělnického školního statku zasáhly jarní mrazíky podle sklepmistra Vojtěcha Krušiny patnáct až dvacet procent vinné révy.

„Týká se to především těch částí vinic, které jsou v údolí a kam jarní mráz, jak říkáme, z kopců steče dolů. Stále prosazujeme, aby byly zachovány právě ty vinice, které jsou na vyvýšených místech. Těch se ani letos mráz nedotkl,“ připomíná Krušina.


Letní střídání teplot vinné révě podle vinařů neškodí. „Problémem jsou ale teplé dny, kdy je vysoká vlhkost, a rostliny jsou ohroženy plísňovými chorobami. Pokud by nedošlo ke správnému ošetření, mohlo by to na úrodu mít špatný vliv,“ vypráví zkušený vinař.

Ilustrační foto.
V Boleslavi do bazénu ženy v burkinách mohou

„Proti tomu máme samozřejmě víno ošetřeno,“ shodují se všichni oslovení vinaři.

„Je potřeba použít příslušné postřiky, které jsou sice velmi drahé, ale vyplatí se to,“ vysvětluje sklepmistr Kušina.

Obava panuje především z choroby, která se nazývá padlí révy. Je způsobována speciální houbou a vína z infikovaných hroznů mají nižší obsah aromatických látek a cukrů, červená vína obsahují méně barviv. Obecně ztrácejí svoji kvalitu. „Právě před touto chorobou a dalšími druhy plísní je potřeba teď naše vinice chránit,“ tvrdí Krušina.


Kterým druhům se daří zatím nejvíce? Slušná úroda by se mohla týkat zejména ryzlinků a müllerů. „Skvěle vypadají také odrůdy červeného vína,“ doplnil Krušina.

První sklizeň přijde zhruba ve druhém zářijovém týdnu, poslední na sklonku října.

Ztráty vinařů by prý neměly zvýšit ceny vína. „Jarní mrazy se na ceně podepíšou asi hlavně na Moravě, kde nejsou na podobné výkyvy zvyklí. My v Čechách, tedy alespoň na Mělnicku, máme ztráty kvůli mrazům bohužel téměř pravidelně,“ konstatuje Žára.

Pivovar Svijany pořádá své 28. pivní slavnosti.
Slavnosti svijanského piva jsou tady!