Nová expozice s názvem Vodní svět, byla slavnostně otevřena na konci minulého týdne v Ekocentru Zahrada v Jaselské ulici.

V zrekonstruovaných prostorách je celkem devět akvárií s tematickým zaměřením. Návštěvníkům přiblíží domácí floru a faunu, ale i život pod hladinou ve vodních tocích Jižní Ameriky, Afriky nebo Asie. A právě z Asie pochází i vzácný druh parmičky, který byl objeven v roce 1991.

„Tento druh se vyskytuje pouze v určitém úseku řeky na Srí Lance. U nás jsme po Ostravě a Plzni, teprve třetí zařízení, které se tímto druhem ryby může pochlubit,“ řekl s úsměvem Jiří Němec, který se v rámci kroužku akvaristiky bude o ryby starat. Ten také zdůraznil, že parmička pochází z odchovu, nikoliv přímo ze Srí Lanky. „Rybu jsme získali přes Tomáše Kučeru, který má v Čechách největší obchod s akvaristikou. Celkem jich tu máme deset, pět samců a pět samiček,“ prozradil Němec a dodal, že by v budoucnu rádi zprovoznili jednu nádrž speciálně pro tento druh parmičky. „Chtěli bychom docílit toho, aby se rozmnožovaly. Tím, že se odchovávají, se totiž zamezuje odchytu z volné přírody,“ objasnil Němec.

Podle něj má odkup ryby od chovatele i další výhody. „Ryby nejsou nakažené parazity a i pro zvíře je to celkově lepší,“ říká Němec.

Další velkou zajímavostí expozice jsou kameny, které akvária zkrášlují.

„Jedná o zkamenělé dřevo. My tu máme dva typy z třetihor a prvohor. Stáří nejstaršího kamene je asi dvě stě osmdesát miliónů let,“ šokoval všechny přítomné zkušený akvarista Tomáš Kučera, který se na vzniku Vodního světa také významně podílel.

Ilustrační foto.
Kukuřice zpomaluje vlaky. Nejsou vidět

Další akvárium pak patří přímo Jizeře a je plné ryb, které ulovily děti z akva-teraristického kroužku.

Speciálně malí návštěvníci si pak zamilují mořské akvárium s korálovými útesy, jehož obyvatelem je asi nejznámější ryba Nemo, tedy Klaun očkatý.

„Často slýcháme dotazy, zda k němu přibude i Dory, ale tu jsme zatím nesehnali,“ prozradila ředitelka mladoboleslavského Domu dětí a mládeže Alena Holíková.

Jiří Němec, vedoucí kroužku akvateraristiky rovněž prozradil, jak náročná je údržba.

„V akváriu je nutné minimálně jednou týdně vyměnit alespoň patnáct procent vody. Důležité také je pravidelné čistění od řas, nebo údržba rostlin v akváriích,“ nastínil Němec. Dodal, že akvaristika se dnes už mezi náročné koníčky neřadí. „Není nutné ryby krmit živou potravou. Ve zverimexech je už dnes tato potrava běžně k dostání,“ vysvětlil a dodal, že by ryby měly dodržovat jednodenní půst. „Krmení probíhá šestkrát v týdnu. Sedmý den se pak potrava nepodává, a to proto, aby ryby zlikvidovaly zbytky, které se v akváriu mohou nacházet,“ objasnil.

Ve Vodním světě se narodila už i první mláďata. K rozmnožení došlo u akvarijního druhu živorodky.

Vodní svět je jen první částí areálu, v té druhé se stále intenzivně pracuje. Nový domov tu pak najdou myši, potkani, křečci, králíci a jiní hlodavci.

KRYTÝ BAZÉN v Mladé Boleslavi funguje více než rok a u návštěvníků se těší stále větší oblibě.
Boleslavský bazén usiluje o titul Stavba roku