Přestože se o obou jménech mluvilo už od voleb, teprve včera dopoledne byli oficiálně jmenováni do funkcí.

Oba komunální politici jsou zároveň radními Mladé Boleslavi, Daniel Marek dokonce už druhé volební období. Navíc vykonává funkci náměstka primátora, takže aktuálně je dvojnásobný náměstek.

Jak plánuje obě funkce skloubit? „Jistě to bude zpočátku velmi náročné, nicméně funkci krajského náměstka budu vykonávat jako uvolněnou a na boleslavské radnici budu působit jako neuvolněný náměstek," řekl Boleslavskému deníku s tím, že rozhodně nejde o kumulaci funkcí ani platů.

Změnu dozná boleslavské zastupitelstvo i díky Františku Petrtýlovi (ANO 2011). „Jsem připraven na funkci radního v Mladé Boleslavi rezignovat. Jméno mého nástupce bude oznámeno buď na posledním letošním, nebo prvním zasedání zastupitelstva příští rok," uvedl pro Boleslavský deník.

Petrtýl bude mít na kraji na starosti dopravu. Už dlouhá léta podniká ve stavebnictví, dopravní stavby navíc také vystudoval. Na co se hodlá v nové funkci zaměřit? „Přiznám se, že jsem nečekal až na ustavující zastupitelstvo. Některé věci jsem si zjišťoval předem. Dopravu považuji za jeden ze tří největších problémů Středočeského kraje, ne-li ten největší," říká.

Aktuálně už řeší dopravní obslužnost v prstenci kolem Prahy, kde se po zavedení tarifních zón zvýšil počet cestujících o 30 procent. „Jednání s dopravci už mám za sebou. Situaci budeme řešit nasazením kloubových autobusů," dodává František Petrtýl.

Kolem druhého Boleslaváka ve vysoké krajské funkci je hodně rušno už od vyjednávání o složení krajské koalice. Daniel Marek (TOP 09) má v Boleslavi na starosti kulturu, školství a sport. Agendu kultury a památkové péče přebere i na kraji po dosavadním náměstku Štefkovi.

Na co se plánuje zaměřit on? „Nejprve se určitě musím detailně seznámit se všemi institucemi, které pod kraj spadají. Je to 19 příspěvkových organizací, muzea, galerie, divadla… V plánu mám rozhodně zefektivnění investic, zlepšení podmínek v jednotlivých organizacích a především spravedlivé rozdělování grantů a dotací, tak aby se dostalo na více žadatelů," řekl Daniel Marek.

V posledním jmenovaném bodě hodlá využít svých zkušeností z Mladé Boleslavi, kde se v této sféře pohybuje a kultura pod jeho vedením funguje už šest let. Systém rozdělování grantů tady jde cestou přidělování nikoliv stoprocentní částky, díky čemuž zbudou peníze pro více žadatelů. Navíc povinná spoluúčast pět procent, kterou kraj dosud preferoval, je podle něj nízká.

Podle svých slov se hodlá hodně věnovat i propagaci krajských kulturních zařízení, tak aby se informace o nich dostaly k co největšímu množství lidí a instituce tak byly více využité.