„Já jsem byl vždy zastáncem toho, že bychom takové zařízení jednoznačně měli mít. Vozit psy do útulku v Lysé je komplikované a pro majitele ztracených zvířat nekomfortní,“ uvedl náměstek primátora Daniel Marek.

Podle něho město velikosti a významu Mladé Boleslavi má mít útulek vlastní. „Nyní můžu s hrdostí říci, že se nám podařilo dovést myšlenku k realizaci a už příští léto najdou ztracená zvířata útočiště v útulku v našem městě,“ dodal Marek.

To, co vizi útulku předcházelo, ale vůbec nebylo lehké. Šlo o dlouhé a složité vyjednávání. Pro město vyvstal největší komplikát v tom, kam útulek umístit. Taková lokalita totiž musí splňovat různé požadavky.

Ilustrační foto.
Rekola vjedou do Boleslavi poslední červnový týden

„Nakonec se řešení našlo. Útulek vznikne v hájence v Březně. Ta patří městu a je ideálně situovaná. Tedy v dostatečné vzdálenosti od obydlené oblasti, ale zároveň pohodlně dostupná,“ uvedla mluvčí boleslavského magistrátu Šárka Charousková.

Hájenka momentálně patří do správy Lesů ČR, ty ale nemají problém s tím, aby se její funkce změnila, protože ji nevyužívají. V místě jsou také dva byty, které by posloužily zaměstnancům útulku.

„Kapacita zařízení bude zpočátku 15 kotců a karanténa. Počítá se ale i s rezervou, která do budoucna umožní, aby tu případně vznikl zvířecí hotel,“ dodala Charousková.

Na podzim by mohly začít stavební práce.

Ze slavnostního otevření loděnice na Krásné louce v Mladé Boleslavi.
Loděnice na Krásné louce půjčuje kanoe a paddleboardy
Planá hrušeň neznámého věku u polní cesty mezi Zvířeticemi a Bítouchovem nedaleko Bakova nad Jizerou na Mladoboleslavsku.
V anketě Strom roku hájí barvy středních Čech kvočna se stovkou kuřat