Historie se obnovuje a už 20. ledna se do Boleslavi sjede patrně celá česká špička otužileckého plavání, aby skočila do studené Jizery a rozdala si to na tratích dlouhých 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů.

„První kategorie odstartuje ve 13 hodin a to nad Vaňkovým jezem u Česany pod lávkou,“ uvedl Jiří Škvrna z Bradlece, který vše organizuje. Závody zaštiťuje Česká otužilecká unie - sekce dálkového a zimního plavání České republiky.

Ilustrační foto.
Mladá Boleslav má pět nových autobusů

„Obnovení závodů mám v hlavě už několik let. Náhodou se uvolnil jeden termín uprostřed zimy, a tak jsem hned datum 20. ledna zaregistroval. Věřím, že tradice bude obnovena a tyhle závody přilákají nejen početné startovní pole, ale i bohatou diváckou kulisu,“ podotkl Jiří Skvrna, registrovaný aktivní otužilec - dálkového a zimního plavání, rodák z Mladé Boleslavi.

Mladá Boleslav se tak zařadí mezi Prahu, Bratislavu, Brno, Olomouc, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Přerov, Jičín, Sázavu a další města, kde již tradice zimního plavání existuje.

„Na závody se sjíždí až dvě stovky plavců z celé republiky, jsou i mezi nimi tací, kteří přeplavali kanál La Manche. Nicméně organizuji nultý testovací ročník a jsem skromný. Odhaduji účast padesáti otužilců, což na premiéru bude slušný počet,“ dodal Jiří Škvrna.

Celá expedice trvala devět dní a z toho pět prožili její účastnící při sjíždění jedné stovky kilometrů místy velmi divoké řeky, protékající mezi skalami a v korytu, ze kterého se až na malé výjimky nedá vystoupit.
Splynout s přírodou, ne ji pokořit. Tak zní motto expedic Jakuba Šedivého