„Udělalo se toho hodně. Město se snaží. Pořád se tu něco děje." Takových názorů jsme si během včerejšího zpovídání obyvatel Benátek vyslechli celou řadu. Je vůbec možné, že nikdo z dotazovaných nevyužil možnost si veřejně postěžovat? Copak Benátky skutečně nepociťují žádný palčivý problém?

Během posledního roku byl nejkontroverznější benáteckou kauzou záměr firmy Carborundum Electrite vyrábět brusné kotouče za použití naftalenu. Třetina obyvatel proti tomu otevřeně protestovala podpisem petice. Vedení města stálo v této kauze trochu stranou a snažilo se působit jako prostředník. Kraj dal nakonec za pravdu benáteckému stavebnímu úřadu, jenž poukazoval na nedostatečnou dokumentaci, a výstavbu nového zařízení nepovolil.

Spokojenost na všech stranách?

Samotné město žádným takovým kontroverzím za poslední čtyři roky nečelilo. Hodně diskutovaným tématem byl ovšem podobně jako v Mladé Boleslavi krytý bazén.

Město připravilo potřebnou dokumentaci a uspořádalo mezi lidmi anketu, aby vyjádřili, zda jej ve městě chtějí, nebo ne. Většina hlasujících výstavbu podpořila, přestože město se v případě realizace pořádně zadluží. Celkový počet odevzdaných hlasů byl však malý, a je tedy otázkou, jak s nepříliš vypovídajícím výsledkem nové zastupitelstvo naloží. Současné vedení města každopádně přípravou projektu splnilo svůj předvolební slib.

Město vypadá lépe

S největším povděkem obyvatelé Benátek jednoznačně kvitují investice do vzhledu města. Dočkaly se přitom Staré i Nové Benátky.

Zámecký areál, okolní park a Plajch prošly citelnými změnami a společně se zrevitalizovaným Husovým náměstím vytvořily kompaktní historické jádro. Oficiálním návštěvám města se tak naskytne skutečně reprezentativní pohled.

Městské finance však putovaly také do Starých Benátek v úterý byl slavnostně otevřen nový City Park, který představuje vítané oživení lokality na okraji sídliště. „Jsem tady s dcerou sice jenom na návštěvě, ale musím říct, že jde o příjemný prostor," potvrdil nám Jaroslav Toman z Chotětova.

Konec ničivých povodní?

Velice kladně hodnotí Benátky i investici, na kterou se ovšem nebudou zdaleka dívat každý den. Město pořídilo a opakovně otestovalo nová protipovodňová opatření, jež sestávají jak z terénních úprav, tak z mobilních hrazení. Příští rok by je měla doplnit revitalizace slepého ramene Jizery, která zajistí větší průtok řeky v centru Benátek.

Jedním z mála vleklých problémů, které však město stále obtěžují, je velice silná kamionová doprava. Přestože severně od města začne v nejbližších měsících platit nový dopravní režim, jenž ji zásadně omezí, v Benátkách něco takového nepřichází v úvahu. Dostupná síť silnic jednoduché omezení neumožňuje.

Starosta Jaroslav Král stojí v čele města už od roku 1990 a vypadá to, že město pod jeho vedením věnuje pozornost důležitým investicím, kultuře, sportu i kvalitě života ve městě.

Za tři týdny uvidíme, zda nynější absence negativních hodnocení byla pouhou náhodou. Už nyní je jasné, že bude zajímavé sledovat výsledky voleb ve městě, ve kterém i po dvaceti letech u moci má ODS stále 59 procent hlasů. Zůstanou Benátky mladoboleslavskou baštou ODS?

Kdo vládl v Benátkách poslední čtyři roky?

Starosta: Jaroslav Král (ODS)
Místostarosta: Pavel Štifter (ODS)
Tajemník: Marek Mařík

Zastupitelé: Jiří Rákosník, Ludmila Doležalová, Radek Dostál, Jana Rejzlová, Jiří Janda, Milada Trnková, Tomáš Závora, Jozef Hlucho-Horvát, Antonín Soumar, Zdeněk Plachý, Karel Bláha, Jiří Lhoťan, Vladimír Němeček, Milan Procházka, Jaroslava Šimková, Lukáš Nachtmann, Jan Tichý, Jan Dibitanzl, Marie Novotná, Květoslava Cyrany, Václav Klomínek

Obyvatelé hodnotí poslední čtyři roky

důchodkyně Jana
Udělalo se hodně, naposledy se otevřel City Park, ve kterém se má vnoučata jistě vyřádí. Napadá mě, že se tam mohlo počítat i s novou poliklinikou, ale bude muset stačit přístavba. Hrozně chválím dokončení cyklostezky, která je fajn i na příjemné procházky. Vyloženě nic mi nevadí. Možná bych jen dávala méně do sportu. Nová sportovní hala se mě přímo dotýká a radost mi nedělá.

Alena Klomínková
Za poslední roky se toho opravilo opravdu hodně. Těší mě třeba ten nový City Park dole ve městě. Také zámecký areál, zámecký park i nové podzámčí jsou zkrátka úžasné. Myslím, že lidem se tu žije vcelku dobře. Vždycky je co zlepšovat, a nejde všechno udělat najednou. Teď se třeba opravují chodníky. Osobně si ale myslím, že město toho pro obyvatele Benátek dělá dost.

Václav Sak
Osobně to nějak moc nesleduji, ale přijde mi, že se tady dělá pro lidi pořád něco. Ale to víte, pořád je co zlepšovat. Moc pěkně vypadá tady ten park na zámku. Nenapadá mě ale žádná věc, na kterou by se mělo nové zastupitelstvo nějak výrazně zaměřit. Je pravda, že nákladní doprava tu je dost cítit. Kromě toho mě ale žádný jiný nedostatek, který by bylo potřeba vyřešit, nenapadá.

Alice Macháčková
Ve městě se odvedlo dost práce, to je určitě pravda. Nejen v poslední době, myslím za delší čas. Ale jenom někde. Hlavně tam, kde je to vidět. Náměstí vypadá opravdu krásně, ale zkuste se podívat támhle do dvora. To je něco jiného, tam je to hrozné. Trávu tam, kde věšíme prádlo, nechají posekat jen jednou za dlouhý čas. A to si o to ještě musíme přijít sami na úřad říct.