A zřejmě právě proto vedení města nechtělo nechat dům úplně prázdný. Na jedné straně sice školáci přišli o možnost navštěvovat zájmové činnosti a kroužky, na druhou stranu, pokud půjde vše podle optimistického plánu, by to nemuselo být na dlouho. „Budovu, která před lety prošla rekonstrukcí za osm milionů, jsme předali do správy 2. základní školy, jež by prostory využila pro svou potřebu," řekl starosta Jaroslava Král s tím, že je pravděpodobné, že se menším úpravám pravděpodobně nevyhnou.

„O jaké konkrétně půjde, ještě zatím nevíme. Chceme si počkat na to, až architekt přinese návrh, a z toho budeme primárně vycházet," naznačil starosta Benátek nad Jizerou.

Čtěte také: Rodičům vadí povinná předškolní docházka

Nicméně Janu Novotnému, řediteli zmíněné základní školy, už se v hlavě rodí akční plán, jak s prostory naložit. „Rádi bychom tam přestěhovali školní družinu a vytvořili znovu i školní klub, který by mohli žáci navštěvovat," řekl Boleslavskému deníku Novotný.

To potvrdil i starosta Král s tím, že pokud se najdou prostředky, z nichž by pedagogy klubu někdo zaplatil, vezme si město jeho fungování do své režie.

Jan Novotný ale také přiznal, že se škola potýká s nemalými kapacitními problémy, a tak místo družiny vzniknou dvě třídy. „Už teď v některých třídách fungujeme na výjimku, což znamená, že v nich sedí přes třicet dětí. Navíc podle aktuálních informací z mateřských škol se k dubnovému zápisu chystá zhruba devadesát budoucích prvňáčků," vysvětlil ředitel školy, kam v současné době dochází pětistovka žáků.

A jak by si konkrétně úpravy představoval? Podle něj je potřeba zlikvidovat sádrokartonové příčky, které prostor rozdělují. Navíc v nejvyšším patře má zázemí loutkové divadlo, které před šestnácti lety přišlo o vlastní prostor.

„Veškeré úpravy chceme stihnout do začátku dalšího školního roku, tedy do 1. září 2017," dodal ředitel školy Jan Novotný.

Čtěte také: Přestavba kasáren: kvůli zimě protopili tisíce