Především unikátní nálezy z kategorie depotů, a to hlavně předměty z drahých kovů. O části z nich jste si mohli v uplynulých týdnech přečíst na tomto místě v pravidelném seriálu.

Patří k nim mincovní soubory ze třicetileté války, nádoba plná stříbra ze 13. století, nebo dva pravěké zlaté poklady. Shlédnout zde můžete také poklad žida Meira G., o kterém byl dokonce natočen krátký dokument promítaný přímo ve výstavním sálu.

Pro děti je připraveno náčiní pro vlastnoruční ražbu prvních českých mincí, denárů. Kromě denárů si zájemci mohou odnést také tištěný Návod, kterak poklad nalézti.

Výstava má jedno velké prvenství – vstoupila totiž také do virtuálního prostoru.

Na internetové stránky www.muzeum-mb.cz jsme umístili její elektronickou podobu, do níž jsou postupně doplňovány fotografie, které se do výstavního sálu nevešly. O pokladech si tak můžete číst z pohodlí domova, případně mohou být prezentovány třeba v rámci výuky dějepisu na školách.

Autorem fotografií je renomovaný fotograf Tomáš Lepka. Pokud patříte mezi uživatele chytrých telefonů, jistě oceníte možnost návštěvy virtuální výstavy pomocí QR kódů.

Jeden z nich je součástí tohoto článku, a najdete pod ním poklady bojovníků doby bronzové v čele s unikátním náčelnickým sekeromlatem.

Uživatelé facebooku najdou výstavu také na profilu Muzea Mladoboleslavska. V rámci doprovodných akcí proběhla v muzeu v Bělé pod Bezdězem přednáška, a další povídání a promítání připravujeme v Benátkách nad Jizerou.

Věříme, že vás téma pokladů zaujalo. Pokud se chcete dozvědět více, přijměte pozvání na komentované prohlídky, které proběhnou v rámci Dne Středočeského kraje v pondělí 28. října. Na setkání nad poklady se těší autoři výstavy Filip Krásný a Adam Kout.

Autor: Filip Krásný

Poklady, o nichž píše v tomto a minulých dílech seriálu archeolog Filip Krásný z Muzea Mladoboleslavska, můžete shlédnout na unikátní výstavě pokladů, která v muzeu probíhá až do 17. listopadu.