Po výzvě, kterou doprovázel začátkem minulého týdne článek o boleslavském koncertu Ortelu, se nám v redakci sešlo několik názorů čtenářů. Autoři všech se shodně podivili, proč by plzeňská sestava vůbec měla někomu vadit, když oni sami v její tvorbě žádné xenofobní či rasistické konotace nespatřují. Vždyť kapela jen zpívá o špatnostech ve světě kolem nás. Právě v tomto bodě je onen zakopaný pes, o kterém Ortel dobře ví.

Umění vnímáme především subjektivně. A tak text písně Mešita „Pro Alláhovo slávu, uříznou ti hlavu. Mají jen o to snahu, zastavme šílenství!" mohou někteří chápat jako uměleckou licenci, jiní jako podněcování k nenávisti vůči muslimům. Podobný příklad nabízí refrén písně Do země klasu, jejíž děj je zasazen do „starých dobrých časů", kdy bylo ještě všechno v pořádku a cizáci se hnali se zbraní v ruce: „Vrátit se tam do starejch časů, kde bičem se hnala pohanská zvěř. Vrátit se tam do země klasů a vyrvat i s kořeny zlověstnej keř."

Příznivci kapely se zaštiťují svobodou slova, odmítáním cenzury a mnohdy srovnávají Ortel s pronásledovaným Karlem Krylem. Druhá strana oponuje tím, že s každým dalším koncertem kapel, jako je Ortel, na oficiálních scénách se v naší společnosti stále víc a víc daří xenofobním náladám, připomínají minulost frontmana Tomáše Ortela v neonacistické formaci Conflict 88 (kde číslo odkazuje na osmé písmeno abecedy, a tedy nacistický pozdrav Heil Hitler) a že pro ochranu demokratických hodnot je třeba přinejmenším vystoupit.

Pravdu mají obě skupiny. Má tedy celá věc jednoznačné řešení? Nemá. Oba tábory totiž na Ortel pohlíží jinou optikou. Někteří z hlediska práva, podle něhož je kapela v pořádku, druzí z pohledu etiky, kde už je její pozice podstatně složitější.

„Přirozenou nevýhodou demokracie je, že těm, kdo to s ní myslí poctivě, nesmírně svazuje ruce, zatím co těm, kteří ji neberou vážně, umožňuje téměř vše," napsal kdysi první český prezident Václav Havel.

„Městská společnost, respektive město samotné, se pořádáním koncertu v sále městské společnosti dostává do pozice, kdy je přímo odpovědné za radikalizaci společnosti. Mně osobně je jedno, jestli Ortel někdo poslouchá či jestli tato kapela vystupuje. Zásadně se ale stavím proti tomu, aby se to dělo v sále městské společnosti," okomentoval Jan Kurka z Téma dne, které se zapojuje do protestů proti koncertům Ortelu ve veřejných prostorách napříč republikou.

Krčit ramena a tiše nesouhlasit odmítl také zpěvák David Koller, člen kapely Lucie. Prostřednictvím svého agenta vzkázal pořadatelům koncertů, že na místech, kde Ortel vystoupí, se už s posluchači nesetká. Rozhodným vystoupením, které jej připraví o část fanoušků a pochopitelně i o část honorářů jasně formuloval svůj postoj proti extremismu, ať je orientován levicově, nebo pravicově.

Názory čtenářů

"Děsí mne, že se znovu někteří lidé snaží zavést cenzuru. Příznačný je citát, který měl údajně použít pan Peroutka ke skupině Plastic People of the Universe: „Nelíbí se mi to, ale budu ze všech sil bojovat za to, aby to mohli hrát." Já na koncert nepůjdu, ale jsem pro, aby se uskutečnil. Blbost nesmí mít navrch."

Zdena Macků


"Neřešte, že vystoupí v Mladé Boleslavi oblíbená skupina oceněná v anketě Český slavík. Situace je normální klídek! Kolektivy dělníků a brigády socialistické práce z AZNP, kdyby ještě existovaly, by možná protestovaly, ale normální lidé si to užívají, tak si běžte poslechnout dobrou muziku!"

Ludvík Gaudin


"Chtěl bych se vyjádřit k vystoupení kapely Ortel v Domě kultury. Dle mého názoru se korektní lidé, multikulturalisté, politici a aktivisti bojí toho, co zpívá. Pokud na něj lidé chodí a žijeme v demokracii a kapitalismu, tak proč ne? Někomu se to líbí, někomu ne. Za chvíli z něj díky těm novinářům udělají nového Kryla."

Tomáš Prchal


"Texty a hudbu Ortelu znám velmi dobře, poslouchat jsem ho začal s kolegou v práci a v podstatě mě jejich muzika oslovila tak jako řadu mých kolegů a přátel. Nikdo z nás se neřadí do jakékoli skupiny extrémistů nebo fašistů. Jsme tátové od rodin a slušní lidé. Zarazila mě vlna nevole proti Ortelu po Slavíkovi. Řada politiků a kritiku dělá pro vlastní zviditelnění z Ortelu fašistickou skupinu. Ale kdo Ortel zná, ví, o čem jsou jejich texty. Zpívá se v nich o věcech, které tu jsou a z kterých většina z nás radost nemá. Ale jsou tu a je potřeba o nich mluvit. Ať je to o lidech, kteří celý život nebudou dělat a jen pobírají sociální dávky, nebo o menšinách, které pro nás znamenají jen zlo, apod. Je to jen upozornění na špatné věci, které se kolem nás dějí. Právě o tom jsou některé texty Ortelu. V jejich textech nenajdete nabádání k násilí. Proto nevidím důvod, proč by v Domě kultury neměli hrát. Trošku mi to připomíná, když nám komunisti zakazovali Karle Kryla."

Vladimír Javůrek