Žijeme ve městě automobilů a odmítáme se v jejich užívání omezovat. To je známý fakt a rostoucí počet automobilů na osobu tomuto tvrzení dává za pravdu. Není tedy divu, že najít volné parkovací místo, za které navíc není nutné zaplatit, je mnohdy skutečně oříšek.

„S možností parkování zde určitě spokojený nejsem," podotýká Jakub Fridrich. „Pravidelně mám potíže, když chci někde nechat auto," dodává. Jeho názor sdílí celá řada dotázaných, někteří však připouštějí, že záleží na lokalitě, čase i již zmíněné ochotě do pohodlného parkování investovat nějakou tu korunu.

„Mladá Boleslav v posledních letech výrazně investuje do vzniku nových parkovacích ploch. Vzniklo jich téměř 800, a to není konečné číslo. Při neustálém nárůstu počtu automobilů v ulicích Mladé Boleslavi ale není jednoduché všem vyhovět," vysvětluje mluvčí magistrátu Hana Jandová Koišová.

Na návrhy občanů, kteří své tipy na zřízení nových parkovacích ploch pravidelně zasílají na radnici, reagují odborníci, kteří musí vyloučit, že se navrhované změny nepromítnou negativně do okolí.

Aktuálně se hovoří o možném vzniku nového parkoviště na nevzhledné ploše u finančního úřadu nebo v areálu Michalovické putny v případě, že zde vznikne avizovaný amfiteátr.

„Těsně před podpisem smlouvy je také revitalizace ulice Mládežnická a rekonstrukce ulice U Stadionu a přilehlých komunikací. V obou těchto případech se jedná zhruba o padesátku míst," informuje vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství Josef Macoun. Ten dodává, že v jednání jsou i další lokality. Případné změny se podle něj budou nejprve konzultovat s občany, což se v minulosti osvědčilo.

Potenciál v sobě skrývá také změna dopravního režimu. Zdrojem řádově desítek parkovacích míst by mohlo být zjednosměrnění některých ulic.

A jak to vidíte vy? Jste ochotni zvyknout si na nové jednosměrky, nebo raději volíte pár kroků navíc?


Jak jste spokojeni s parkováním v Boleslavi?

Karel Maděra, Mn. Hradiště, geodet
Je zde těžké zde najít parkovací místo, hlavně v centru, i když dnes se mi podařilo najít parkovací místo bez větších obtíží. Odstranil bych modré parkovací zóny.

Michaela Tomínová, Ml. Boleslav, studentka

Když není špička, tak je to v pořádku, ale dělá mi potíže zaparkovat zejména poblíž bydliště. V menších ulicích bych zavedla modré zóny, lidé by využívali parkovací domy.
 
Ladislav Šulc, Mladá Boleslav, podnikatel
Záleží na tom, kde se momentálně snažím zaparkovat. Kromě placených míst, ta jsou volná téměř pokaždé. Problém se zaparkováním zde většinou nemám.

Jakub Fridrich, Mladá Boleslav, student
S možností parkování zde určitě spokojen nejsem, pravidelně mám potíže, když chci někde nechat auto. A způsob, jak to zlepšit? Nevím, ale zlevnil bych parkování.

Tomáš Liška, Bukovno, živnostník
S parkováním v Mladé Boleslavi moc spokojen nejsem. Většinou ale zaparkuji do pěti minut, což se mi zdá v pořádku. Jak zlepšit tuto situaci nevím, je to těžko řešitelný problém.