Únava, znechucení, zklamání, ale i chuť bojovat, pracovitost a maximální nasazení.To jsou myšlenky, které člověka nutně musely napadnout při pohledu na Adolfa Beznosku jen pár hodin poté, co byly známy výsledky prvního kola senátních voleb.

První krok se mu podařil, ale teď má před sebou druhé kolo. V tom prvním získal 25, 43 procenta hlasů, hlasovalo pro něj tedy 10 338 lidí z Mladoboleslavska a Turnovska.

Do kampaně dal veškerou energii, čas i sílu, a je to znát. Jak dokázal být na deseti místech najednou?

Co vám proběhlo hlavou jako první, když jste se v sobotu díval na volební výsledky?
Samozřejmě v první řadě musím říct, že jsem moc rád, že mi lidé přišli vyslovit důvěru a dali mi hlas. Na druhou stranu, protože se volilo i do krajského zastupitelstva, z celkových výsledků jsem opravdu smutný a rozčarovaný. Lidé mají krátkou paměť.

Čekal jste takový výsledek v prvním kole?
Upřímně řečeno, doufali jsme, že to bude o taková dvě tři procenta víc. Na druhou stranu, bylo tam pravicových kandidátů povícero, takže se asi i díky tomu hlasy rozmělnily. Teď jen doufám, že lidé přijdou za týden znovu.

Co budete dělat v nadcházejícím týdnu pro to, abyste zvládl i ten druhý krok?
Samozřejmě, kromě toho, že poděkuju svým voličům, se budu snažit přesvědčit i další lidi, že má smysl jít volit, a že chci opravdu pracovat pro tenhle region tak, aby to bylo vidět. Jsem zvyklý makat tvrdě, aby za mnou byly vidět výsledky, doufám, že to lidé přímo z Mladé Boleslavi mohou potvrdit. Takže stejně tak budu makat teď na kampani, a pokud bych byl zvolen, tak samozřejmě i v senátu.

Udělal byste teď zpětně něco jinak?
V každé kampani člověk chyby dělá, to je prostě život. Určitě bych pár věcí přehodnotil, ale v zásadě si stojím za tím, že je důležité být s lidmi v kontaktu. Objížděl jsem v první fázi starosty malých obcí, a jsem rád, že se mi povedlo některým pomoci už během kampaně – prostě jsem jim třeba poradil nebo doporučil něco, s čím mám zkušenost z vlastní práce pro Mladou Boleslav. Takže z tohoto úhlu bych neměnil nic, mělo to smysl.

Věříte, že to dokážete?
Kdybych nevěřil, byl bych špatný hráč. Doufám, že lidé nezůstanou doma a půjdou znovu volit.

Překvapil vás volební úspěch KSČM?
Vzhledem k tomu, že jsem kampaň z velké části prožil doslova na ulici, mezi lidmi, tak jsem si ledacos vyslechl. Bylo mi jasné, že je ten vlak rozjetý špatným směrem.

Co říkáte na volební účast, nebo spíš neúčast?
Mrzí mě ta pasivita lidí, a taky krátká paměť nás Čechů. Těžko koušu i to, když někdo říká, že za komunistů bylo lépe.

Vypadá to, že ODS prožívá hodně černé období?
Každý má právo na svůj názor, ale řekl bych, že lidé jsou tak krajně znechuceni působením ODSky, že volí jiné strany, respektive si spíš myslím, že pravicoví voliči už ani nevolí.

A jak z toho ven?
Já k tomu mám osobní postřeh, který je podle mého názoru pravdivý, ODS by měla dělat ryze pravicovou politiku a držet se toho i za cenu toho, že nebudou ve vládě. Bohužel nemám takové postavení, abych to dokázal ovlivnit seshora.

Vaše kampaň budila dojem, že jste na deseti místech najednou, myslíte, že to splnilo účel?
Kampaň rozhodně nebyla legrace, ale šel jsem do toho naplno, jako buldok, jsem zvyklý prostě dělat věci na 110 procent. V práci i jinde. Město se nemůže zastavit, takže jsem k tomu pracoval i na radnici, a asi jsem jel vážně nadoraz. Chcete jedno číslo? Podal jsem si během kampaně ruku s více než osmi tisíci lidmi.

Vypadáte teď ale opravdu vyčerpaně.
Poslední dva měsíce jsem spal maximálně tři hodiny denně, kolikrát jsem neměl ani sílu jít nahoru a usnul jsem na gauči u notebooku, neměl jsme čas se navečeřet, takže jsem do sebe v deset večer ve stoje nasoukal pár rohlíků… Ale předpokládám, že s podobným úsilím do toho šli i ostatní kandidáti. Tělo je nastartovaný, takže ještě nějakou dobu vydrží.

Co podle vás rozhodne o vítězi?
Bude se nejspíš hrát o každý jeden hlas. Já bych si v tuhle chvíli moc přál, aby lidi nezůstali doma, ale vzali tu občanku a šli volit ještě jednou. A aby volili s rozumem.